Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Michelle Coleman: ”Många som behöver vaccin mer än oss idrottare” Visa alla (2)
Visa alla (2)

Olagligt att ge svenska OS-stjärnor vaccinförtur

Uppdaterad
Publicerad

Vissa idrottare får gräddfil medan andra får hoppas på WHO:s hjälp.

Frågan om vaccin har blivit en het fråga inför OS i Tokyo – och delar idrottsvärlden.

Men att ge svenska truppen förtur är inte aktuellt – det hade varit olagligt.

– Det är oförenligt med svensk rätt att hävda att man ska gå före, säger Niklas Juth, docent i medicinsk etik vid Karolinska Institutet och adjungerad ledamot i delegationen för medicinsk etik vid läkarsällskapet.

Men synen på förtur till vaccinet mot covid-19 skiljer sig åt. Vissa länder öronmärker doser åt sina idrottare: Ungern är i full färd med att vaccinera sin trupp, Serbien har samma målsättning och i Israel – som är världsledande när det gäller att vaccinera sin befolkning – ska idrottarna vara färdigvaccinerade senast i maj, rapporterar sajten Inside the Games.

Gräddfil olaglig

Bland de första att yrka på gräddfil var kanadensaren Dick Pound, frispråkig medlem i Internationella olympiska kommittén (IOK), som uttryckt att idrottare borde få gå före i vaccinationskön.

En omöjlighet i Sverige. Här får alla – idrottare eller ej – vänta på sin tur, understryker docent Niklas Juth som hänvisar till Hälso- och sjukvårdslagen och gällande prioriteringsordning, där företräde nu ges åt exempelvis äldre och vårdpersonal.

– De som drabbas allvarligast när de blir sjukast – eller de som har störst sannolikhet att drabbas – ska gå först, säger han.

Stjärnan vägrar ta vaccin

I Sverige pågår vaccinering, men i en rad länder kommer det inte kunna ske under överskådlig framtid.

Internationella olympiska kommittén (IOK) och WHO har startat ett gemensamt vaccinationsprojekt för att försöka se till att OS-idrottare i fattigare länder också ska få tillgång till vaccinet innan OS invigs den 23 juli.

I nuläget finns inga krav på vaccination för att delta i Tokyo, men IOK uppmanar alla som kan att vaccinera sig. Vaccinationsviljan skiljer sig dock åt bland tävlande. En av de som vägrar vaccin är jamaicanske sprintstjärnan och dubble OS-guldmedaljören Yohan Blake.

”Är min skyldighet”

Hur resonerar svenska truppen?

– Min pappa har suttit hemma i ett år. Jag ser hellre att han får vaccin innan jag får det för han behöver det mer än mig. Samtidigt om det hade varit ett krav att vi skulle vara vaccinerade för att delta då kanske det hade blivit en annan fråga men nu ser det inte ut så. Det är många som behöver vaccinet mer än oss idrottare, säger Michelle Coleman till SVT Sport.

– Är det så att vi inte måste så kommer jag nog ändå överväga att ta det, man vill inte bli sjuk precis innan, säger kanotisten Linnea Stensils.

Tommy Macias, som tävlar i 73-kilosklassen i judo, tvekar inte.

”Eftersom jag reser ganska mycket med min idrott så finns det en stor, eller i alla fall en större chans att jag blir smittad och tar med det hem. Därför tycker jag att det är min skyldighet att vaccinera för att göra samhället tryggare.” skriver han i ett mejl till TT.

”Hålla sig i bubblor”

Normalt sett är vaccinationsviljan hög i den svenska truppen, enligt Peter Reinebo, verksamhetschef på Sveriges olympiska kommitté, som blickar tillbaka till vinter-OS i Vancouver 2010 då svininfluensan grasserade.

– Vi satte upp ett par vaccinationsmöjligheter för vår trupp och gjorde det lättillgängligt. 95 procent av vintertruppen vaccinerade sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer