Peter Reinebo är positiv till att undersöka möjligheten om att vaccinera Sveriges olympier. Foto: TT

SOK: Sverige kan gå med i olympisk vaccination

Uppdaterad
Publicerad

SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo har tidigare varit tveksam till att SOK skulle ta emot vaccin som är öronmärkt för OS-idrottare. Nu öppnar han ändå för att Sverige kan vara med i det globala olympiska vaccinationsprogrammet.

– Det är möjligt att det finns öppningar även för oss i det, svarar Reinebo på SVT:s fråga.

Peter Reinebo, verksamhetschef på Sveriges olympiska kommitté, tror att cirka 75 procent av den svenska OS-truppen kommer att vara vaccinerad då OS i Tokyo börjar.

– Vi är inne i fas fyra, som alla vet, och det innebär att det går ganska snabbt. Vår bild är att majoriteten av alla ledare kommer att vara vaccinerade via det vanliga statliga vaccinationsprogrammet, men också ganska många aktiva. En del aktiva tillbringar ju tid utomlands och har blivit vaccinerade där. Sedan finns det en del andra möjligheter och de håller vi på och utforskar just nu.

Tokyo 2020

– Det viktiga är att vi håller till de lagar och regler som finns och att vi respekterar den prioritetsordning som finns. Jag tror att vi på lite olika vägar kommer att nå en väldigt hög vaccinationsgrad.

Vilka är möjligheterna ni utforskar just nu?

– Det finns ett olympiskt globalt vaccinationsprogram som är under framrullning och det är möjligt att det finns öppningar även för oss i det. Om upplägget är möjligt för oss i Sverige att ta det och det är etiskt korrekt, så tänker vi ta det.

6 000 läkare i Tokyo har krävt att den internationella olympiska kommittén ska ställa in OS, men Reinebo tror att det är bra att ordna de olympiska spelen nu.

– Jag tycker att Tokyo 2020 och IOK gör ett fantastiskt jobb med att bygga bubblor och testprogram på ett sätt som känns tryggt i våra ögon. Jag har den största respekten för den oro som japanska invånare känner. Jag tror att Tokyo kan bli en vändning i den globala pandemin. Vi behöver andra saker att samlas runt och OS är en sådan möjlighet.

Simstjärnan Sarah Sjöström är en idrottare som tidigare efterlyst vaccin.

– Det är klart att man vill få det här vaccinet nu, men det är det beslutet som tagits och jag kan inte göra så mycket åt det, sade hon till Radiosporten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet