Rekordunga OS-medaljörer i Tokyo: ”Finns en baksida”

Uppdaterad
Publicerad

På OS i Tokyo har det varit ovanligt många unga deltagare. Inte minst inom skateboard där en 13-åring och en 12-åring fanns med bland medaljörerna i damklassen.

På Riksidrottsförbundet ser man risker med utvecklingen och oroar sig för att barnen – för det är ju faktiskt barn det handlar om – kan ta skada av framfarten på idrottens största scen.

OS-prispallen efter damernas skateboardtävling i grenen street är förmodligen den yngsta Olympiska spelen har skådat. Den bestod av två 13-åringar och en 16-åring. I grenen park tog en tolvåring OS-silvret och brittiska skateboard-stjärnan Sky Brown, 13 år, brons.

Att just skateboard, som är ny OS-gren, skulle dra ner snittåldern i Tokyo var väntat.

Tokyo 2020

Men även i andra idrotter har spelen haft unga deltagare på damsidan. I bordtennis deltog tolvåriga Hend Zaza från Syrien och i simhopp tog 14-åriga kinesiskan Quan Hongchan guld efter en felfri uppvisning från tio meter.

”OS är en jättemarknad”

– Om vi pratar skateboard handlar det om unga tjejer som är extremt skickliga på att skejta, i en kultur som är rätt mansdominerad. Det finns en kraft i det och de kan inspirera många, säger Malin Träff som är sakansvarig för barn- och ungdomsidrott på Riksidrottsförbundet (RF).

Men hon tillägger sedan:

– Jag tänker också det finns en baksida. Och det är vuxnas syn på de här supertalangerna. Vuxna tenderar att vilja identifiera de här talangerna tidigt och det kan leda till att man skapar idrottsverksamheter som gynnar kortsiktiga resultat, snarare än att satsa på långsiktig och framgångsrik idrottsutveckling.

– I praktiken kan det innebära att man exempelvis ska toppa laget inför en match, eller tidig selektering och specialisering.

Nu ser vi de här framgångarna i just OS och främst i skateboard, men du tänker att det får effekter även generellt och i svensk idrott?

– Ja, jag tänker att det skapas en effekt av att vuxna och barn som tittar på OS blir inspirerade att ta med detta i sin egen idrottsvardag. Vi får heller inte glömma att OS är en jättemarknad som handlar om stora pengar, där barn och unga idrottstalanger blir nästan som en handelsvara, säger Malin Träff.

Hjärnorna är inte fullt utvecklade

Göran Kenttä är idrottspsykologiskt ansvarig på RF och poängterar att det absolut viktigaste när det gäller unga talanger av det här slaget, är vilka människor som finns runt dem som resurspersoner. Allt från ledare till föräldrar och vänner.

– Det är speciellt att i så unga år få så mycket uppmärksamhet. Men det man ska komma ihåg är att deras hjärnor är inte fullt utvecklade och de är inga miniatyrer av vuxna. Då blir det väldigt viktigt att det finns bra duktiga personer runt dem som ser till att de inte drunknar i förväntningar eller höga krav, för det kan annars bli väldigt jobbigt.

Åldergräns OS

RF har i en riktlinje satt 13 år som en åldersgräns för internationella mästerskap, men Internationella Olympiska Kommittén (IOK) har inte någon generell åldersgräns för att delta i OS – det är i stället upp till respektive idrottförbund. Inom skateboard finns i nuläget ingen bestämd åldersgräns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet