Sista chansen för Readly Express

Uppdaterad
Publicerad
Den 7-åriga hingsten Readly Express har haft en sagolik karriär och bland annat vunnit världens största travlopp, Prix d`Amerique (2018).
Men han har aldrig vunnit Elitloppet – inte ens deltagit. Men kanske han och tränaren Timo Nurmos lyckas i år.

– Jag tror att det står mellan 3-4 hästar och vi har en bra chans. Träningen har gått väldigt bra senaste tiden och Readly Express är lugn och fin som han nästan alltid brukar vara, säger Timo Nurmos till SVT Sport.

Vi träffar det segerrika paret på Jordanstorps Säteri strax utanför Stjärnhov i Sörmland där Timo Nurmos har sin drömlikt vackra träningsanläggning med 150 hästar. Readly Express är naturligtvis den stora stjärnan i stallet.

26 segrar på 36 starter och knappt 23 miljoner kronor i insprungna prispengar. Största triumferna är förstaplatserna i Svenskt Travkriterium (2015), Svenskt Travderby (2016) och Björn Goop körde honom till seger i Prix d'Amerique (2018). Och han har blivit Årets Häst två gånger.

Lugnet framför allt

– Det är en fantastisk häst. Klok och snäll. Och han ger alltid allt i loppen. Jag är som lugn person och försöker överföra det på mina hästar också. Att inte stressa. Om pulsen kan vara 10 procent lägre än hos dom andra hästarna inför start,  så har man vunnit mycket, säger Timo Nurmos.

Den lågmälde framgångsrike finske tränaren har inte heller vunnit Elitloppet. Kanske är det deras tur den här gången. Björn Goop är kusken denna gång också (tidigare har Jorma Kontio oftast varit bakom i sulkyn). Det är samtidigt sista starten i karriären för Readly Express. Sedan blir det avel för hans del. Och njuta av det lugna livet i hagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer