Daniel Redén efter segern i Elitloppet, som han nu fråntas. Foto: Bildbyrån

Propulsion fråntas segern i Elitloppet – bekräftad nervsnittad

Uppdaterad
Publicerad

Propulsion nervsnittades 2015, det visar Svensk Travsports utredning.

Han fråntas segern i Elitloppet – och alla resultat i Sverige sedan 2015.

– Jag är medveten om att denna händelsen skadar svensk travsport, säger Svensk Travsports vd Maria Croon.

Svensk Travsport presenterade idag sin utredning kring Propulsion. Den externa utredningen visar att det står utom all rimlig tvivel att hästen varit nervsnittad sedan 2015 och att uppgifterna funnits i Svensk Travsports system sedan importen.

– Alla dokument från det amerikanska förbundet visade på att Propulsion var nervsnittad, säger den externa utredaren Per Jern på presskonferensen.

26,3 miljoner kronor ska återbetalas

Hästen har tävlat 45 gånger i Sverige och sprungit in 26,3 miljoner kronor – som återkrävs.

”Hoppas ni har förståelse att jag vill landa i allt som hände idag och jag har ingen ork att lämna kommentarer”, skriver Propulsions tränare Daniel Redén på sin Instagram om beslutet.

Alla resultatlistor kommer justeras och pengarna kommer fördelas på de hästägare som nu kommer högre upp i resultatlistorna. Ny vinnare i årets upplaga av Elitloppet blir Cokstile.

– Det här är en av de mest allvarliga händelser som den svenska travsporten varit med om och jag är medveten om att denna händelse skadar svensk travsport, säger Maria Croon, vd för Svensk travsport.

Propulsion har totalt sprungit in drygt 34 miljoner kronor under sin karriär, där han bland annat tävlat flera gånger i Prix d'Amérique.

Bristfällig utredning

Utredningen visar att den utredning som gjordes 2019, när det kom rykten om att Propulsion var nervsnittad, var bristfällig.

– Det saknades instruktioner över hur den skulle genomföras, någon kontroll hos det amerikanska travförbundet gjordes inte och opartiskheten kunde inte säkerställas, säger Jern.

Svensk Travsport kommer nu lämna ärendet vidare till Ansvarsnämnden som ska pröva ansvaret för tränaren Daniel Redén.

KLIPP: Propulsion kan bli av med tidigare segrar (3 juni 2020)

Bakgrund: Alla turer i Propulsion-fallet

31 maj: Propulsion och tränaren Daniel Redén vinner Elitloppet på Solvalla, ett av världens mest prestigefyllda travlopp.

2 juni: Norska travsajten tgn.no uppger att Propulsion blivit nervsnittad, något som är förbjudet att tävla med i Sverige. Det innebär att hästen inte kan känna smärta.

3 juni: Propulsion får startförbud och Svensk Travsport inleder en utredning.

20 augusti: Presentationen av utredningen kommer att försenas, meddelar Svensk Travsports vd Maria Croon.

22 oktober: Redéns juridiska ombud, Jesper Arvenberg, går ut med stark kritik gällande Svensk Travsports utredning och metoder: ”Det är ju skrämmande hur en organisation som ST kan medverka till att detta skett”, säger Jesper Arvenberg till Travronden.

29 oktober: Svensk Travsport meddelar att Propulsion blir av med alla segrar, inklusive vinsten i Elitloppet. Närmare 27 miljoner kronor i prispengar ska återbetalas.

Källa: Aftonbladet/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.