Foto: Bildbyrån

OS-fyran Strenius kritiserar förbundet: ”En avdankad pensionär”

Uppdaterad
Publicerad

Patricia Strenius levde upp till sina högt ställda förväntningar och blev OS-fyra i tyndglyftning.

Väl hemma i Sverige riktar hon nu skarp kritik mot sitt förbund.

”Handlingskraft och planeringsförmåga som en avdankad pensionär”, skriver hon i ett Instagraminlägg.

Patricia Strenius bestämde sig för att satsa mot OS 2020 strax efter att hon provat på tyndlyftning för första gången fem år tidigare. Framme vid sina drömmars mål slutade hon fyra i 76-kilosklassen.

Men vägen dit har varit lång och snårig för 31-åringen som beskriver det svenska tyndglyftningsförbundet som ett ”med en handlingskraft och planeringsörmåga som kan tillskrivas en avdankad pensionär med alla drömmar uppfyllda”.

Hon skriver i samma Instagraminlägg att hon sedan 2015 inte har fått sin önskan om att ha med sin egna tränare på tävling uppfylld, dessutom ska de ledare som varit med i Tokyo legat och sovit när hon ville upp och träna.

Satsningen mot OS gav frukt. Men nu är Strenius osäker på om hon ska fortsätta inom tyndglyftningen över huvud taget, berättar hon för SVT Sport.

– Jag har fått ekonomiskt stöd av förbundet men allt annat har varit bristfälligt, säger hon.

Fick inte rätt stång till OS

Den stång som hon hade blivit utlovad ska heller aldrig ha dykt upp i Japan.

”Vi fraktar hästar över hela jorden men en stång var tydligen för mycket jobb”, skriver hon.

Allra skarpast blir kritiken mot den räknemiss som tvingade henne resa till Colombia för att få ihop de sista OS-kvalpoängen eftersom förbundsrepresentanterna räknat fel under en tidigare tävling.

Förbundet: ”Det är hennes bild”

Till Radiosporten kommenterar Svenska Tyngdlyftningsförbundets ordförande Joakim Eriksson kort att de inte kommer kommentera hennes kritiska inlägg. De erbjuder henne i stället att publicera den på deras hemsida.

– Det här är hennes bild av allting. Vi kommer inte kommentera den, vi kommer erbjuda henne att publicera den, säger han.

Vidare menar han att förbundet inte vill bemöta saken ytterligare innan de är klara med utvärderingen av sin OS-satsning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer