Nya besked vad gäller utomhuslopp kan komma i januari berättar idrottsminister Amanda Lind (MP). Foto: TT/Ulf Palm

Amanda Lind: ”Då är vi beredda att agera skyndsamt”

Uppdaterad
Publicerad

Den 15:e januari kan det komma nya besked vad gäller motionslopp.

Då ska nämligen Folkhälsomyndigheten lämna ny rapport till regeringen.

– FHM behöver bedöma om det är möjligt och om det går att reglera det här utifrån ordningslagen. Då är vi beredda på att agera skyndsamt, säger idrottsminister Amanda Lind (MP) till SVT Sport.

Smittspridningen har sedan i början av hösten ökat markant i Sverige. Och i oktober kom beskedet att regeringen vill att Folkhälsomyndigheten, löpande, ska se över om det finns möjligheter att genomföra utomhuslopp och motionslopp, så som Vasaloppet.

Vasaloppet kan bli ”Vasaåket”

I början av november kom förslaget att Vasaloppet kan bli pandemikonceptet ”Vasaåket” – vilket innebär att tusentals motionärer kan få åka Vasaloppet fast på hemmaplan. Men det är plan-B.

Vasaloppet

– Om vi måste vidta ytterligare åtgärder går vi mot en lösning med Vasaloppet på hemmaplan, sa, vd:n för Vasaloppet, Johan Eriksson till TT.

När Folkhälsomyndigheten, den 1 december, lämnade en rapport till regeringen såg det dystert ut – då var smittläget så allvarligt att det inte var läge att öppna upp för några nya verksamheter.

FHM med ny rapport 15 januari

Om det ska bli några motionslopp, skidtävlingar och liknande senare i vinter måste arrangörerna få tid att planera. Därför har regeringen gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag om ny lägesbild den 15:e januari.

– Där har vi har pekat ut utomhuslopp och motionslopp. Vi har också pekat ut andra delar som ordningslagar reglerar och som fortfarande inte har något undantag, säger idrottsminister Amanda Lind till SVT Sport.

KLIPP: Vasaloppet blir Vasaåket – så funkar det för motionären ( 5 november 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet

Mer i ämnet