• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Söderbärke, Dalarnas län. Det brinner i en industrifastighet med stor rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna.

John Kristian Dahl firar en av sina tidigare segrar Foto: Bildbyrån

Vasaloppsvinnaren startar efter hjärtproblem: ”En seger att kunna vara med”

Publicerad

Efter hjärtproblem gör den regerande Vasaloppsmästaren John Kristian Dahl comeback och kommer till start på söndag i det klassiska loppet. – Jag är jätteglad, i slutet av januari visste jag inte om jag skulle kunna tävla igen. Så det är en seger i sig själv att kunna vara med, säger John Kristian Dahl till SVT Sport.

Den 36-årige norrmannen är sedan många år en etablerad stjärna i långloppscupen Ski Classics. I januari tvingades han dra sig ur tredje deltävlingen, La Diagonela i Schweiz, efter oregelbunden hjärtrytm.

Chip inopererat

Dahl berättar för SVT Sport att han ej fått någon slutgiltig diagnos men att han inte haft några symptom sedan januari. I samråd med läkare har han gradvis ökat träningsdosen och hans hjärta övervakas nu ständigt.
– Jag har nu ett chip inopererat som registrerar all hjärtaktivitet och som direkt signalerar om något är fel, berättar Dahl.

Den trefaldige Vasaloppsvinnaren är glad att kunna stå på start i år även om förberedelserna och träningsmängden inför loppet absolut inte är dom samma som de brukar.

Hur länge har du kunnat träna för fullt?

– Inte länge nog för att vara i min bästa form, 10 dagar, säger Dahl med ett skratt och tillägger att det inte är tillräckligt för att starta men nu är det som det är.

John Kristian Dahl vann Vasaloppet 2014, 2016 och 2017

Smygpremiär på 42km

Han körde en tävling i Norge förra helgen som var 42 kilometer och har tränat tillsammans med de övriga i Team Koteng och känslan är god inför helgens utmaningar.


– Jag hoppas att formen är bättre än förra helgen så får vi se vad som sker, säger Dahl.

Teamchef Bernhard Rönning gläds åt Dahls comeback i långloppscupen.

– Hälsan är alltid viktigast men jag är glad att John Kristian är tillbaka på skidor och kan träna för fullt igen, säger Bernhard Rönning som ser fram emot att se den trefaldiga vinnaren på start på söndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer