Ebba Andersson tog ett guld på JVM. Foto: BildbyrånVisa alla (2)
Visa alla (2)

Sjuklingarna Andersson och Dyvik med i VM-truppen

Uppdaterad
Publicerad

Här är åkarna som ska jaga svenska VM-medaljer i Lahtis. Både Ebba Andersson och Anna Dyvik tar plats i truppen som består av 21 åkare. ”De är stora framtidsnamn”, säger förbundskapten Rikard Grip. Samtidigt är båda sjuka just nu.

Både Andersson och Dyvik avslutade VM-tävlingarna i USA med sjukdom. Andersson kunder inte åka stafetten under söndagskvällen svensk tid på grund av feber och Dyvik kunde inte åka skiathlonen på grund av luftrörsproblem. Det återstår att se vad detta betyder inför VM.

Självklara namn som Charlotte Kalla, Stina Nilsson, Marcus Hellner och Calle Halfvarsson är givetvis med. Så även Johan Olsson som dragits både med dålig form och nu senast sjukdomsbesvär som gjorde att han missade SM-veckan.

De mest intressanta och på seniornivå oprövade namnen är istället Ebba Andersson och Anna Dyvik som skördat stora framgångar den senaste tiden.

Dyvik åkte hem två U23-guld i Soldier Hollow, USA. Dels i överlägsen stil i sprint och bara dagar senare på 10 kilometer. Ebba Andersson å sin sida vann både guld, på 5 kilometer, och silver i JVM som även det avgjordes i Soldier Hollow.

”En komplett skidåkare”

– De visar att de är i fin form, och det är inte bara den här veckan vi tittat på. Vi ser Ebba som ett stort framtidsnamn som vi vill ge det här förtroendet och möjligheten att få den här erfarenheten att vara med i ett stort mästerskap. Det känns väldigt roligt och spännande, säger förbundskapten Rikard Grip på presskonferensen där truppen presenterades.

– Anna Dyvik har också tagit stora steg och är ett hett framtidsnamn. Hon är duktig i sprint och även i längre distanser, så hon är en komplett skidåkare som kan användas till väldigt mycket, fortsätter Grip.

Emma Wikén fick reda på sin VM-plats först efter prisceremonin efter tredjeplatsen i SM-skiathlonen.

– Jag tror inte hon visste. Hon blev väldigt, väldigt glad, säger Grip till SVT.

Blomquist nöjd med trupperna

SVT Sports expert Anders Blomquist pratade främst om den svenska damtruppen i Vinterstudion.

– Det är en väldigt, väldigt bra trupp. Man kan bemanna de olika sträckorna på VM på ett bra sätt. Jag tycker de valt rätt personer och tror att det kan bli ett riktigt bra svenskt damlag.

Vad kommer den stora utmaningen vara sen i uttagningarna?

– Grundbulten blir hur mycket Calle Halfvarsson Stina Nilsson ska åka och hur mycket vill de andra av våra största stjärnor åka, för de har ju givna platser. Men man måste få till ett bra schema så de optimerar sina chanser på de allra viktigaste loppen.

En som inte fick plats i VM-truppen, utan är reserv på hemmaplan, är Sofia Henriksson som var besviken efter beskedet.

Hela svenska VM-truppen:

Visa

Damer
Ebba Andersson, Sollefteå skidor IF
Anna Dyvik, Falun-Borlänge SK
Hanna Falk, Ulricehamns IF
Anna Haag, Anna & Emil sportklubb
Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK
Charlotte Kalla, Piteå elit
Stina Nilsson, IFK Mora SK
Jonna Sundling, IFK Umeå skidor
Emma Wikén, Åsarna IK

Reserver på hemmaplan:
Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge SK
Sofia Henriksson, Piteå elit
Maria Rydqvist, Älvdalens IF

Herrar
Jens Burman, Åsarna IK
Calle Halfvarsson, Sågmyra SK
Marcus Hellner, Gellivare skidallians
Martin Johansson, IFK Mora
Emil Jönsson, Anna&Emil skidklubb
Johan Olsson, Stockviks SF
Teodor Peterson, IFK Umeå SK
Daniel Richardsson, Hudiksvalls IF
Oskar Svensson, Falun-Borlänge SK
Karl-Johan Westberg, Borås SK

Reserver på hemmaplan:
Simon Andersson, Falun-Borlänge SK
Axel Ekström, Garphyttans IF
Viktor Thorn, Ulricehamns IF

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer