Foto: TT Nyhetsbyrån

Björndalen kan få friplats till OS

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare idag berättade SVT sport att Ole Einar Björndalen kan åka till Sydkorea för att stötta frun Darya Domratjeva, men nu verkar som att den 43-årige skidskytteveteranen kan få tävla i OS ändå.

Under tisdagen släppte NRK nyheten att IOK funderar på att ge Björndalen en så kallat friplats till OS. Norges landslagstränare Siegfried Mazet hänvisar till internationella skidskytte förbundet:s regler, som ger den regerande världsmästaren en friplats till VM. En sådan regel skulle göra det möjligt för Björndalen att få tävla i OS för sjunde gången.

– Det hade varit en fin gest. Han är den regerande mästaren i sprint, så han hade kunnat få plats där, säger Mazet till NRK.

Många reaktioner på att Björndalen missar OS

Den norska landslagstränaren Mazet var beredd på att det skulle komma en hel del kommentarer när nyheten kom att en av de största norska olympierna inte skulle få delta i årets OS, men inte i den här skalan.

– Jag hade inte förväntat mig såhär mycket. Ole är en stor person i Norge. Någon hade till och med skrivit ”Ingen Björndalen, inget OS”. Han är i allas hjärtan i Norge, säger Mazet till NRK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer