Calle Halfvarsson bäste svensk igen – första finalplatsen på fyra år

Uppdaterad
Publicerad

I går tog Calle Halfvarsson en sjätteplats på masstarten över 15 km.

I dag blev han ånyo bäste svensk.

Han tog sig till sin första sprintfinal på nästan fyra år – och slutade femma.

– Ett bra resultat, konstaterar han.

Calle Halfvarsson kan blicka tillbaka på ett lyckat nyår.

I går blev han sexa på masstarten över 15 km, hans första topp 10-placering sedan säsongen 2019-20.

Tour de Ski

Femma i finalen

Och han behövde inte vänta länge på nästa. I dag, i den klassiska sprinten i Oberstdorf, blev det nämligen en femteplats, hans första finalplats i sprint sedan Seefeld i januari 2018, då han blev trea.

Men det var på håret. I semifinalen låg Halfvarsson sist under nästan hela loppet, men efter en stark avslutning slutade han fyra, och tog sig final med blott två hundradelars marginal.

”Ett bra resultat”

Även i finalen låg han sist i början, men efter en fin kurva drygt halvvägs in i loppet tog han sig upp till tredje plats, men efter en svag upplopsraka slutade han femma. Han ligger nu åtta i Tour-sammandraget.

– Ett bra resultat, men är man så här nära pallen vill man gärna kliva upp där. Det känns som att (Erik) Valnes och (Johannes Hösflot) Kläbo är det väl inte så mycket att göra, de är superstarka. Men det kändes som att jag hade chansen mot (Even) Northug och (Pål) Golberg, men de var för starka på upploppet, säger Halfvarsson till SVT Sport, och blickar tillbaka på ett par lyckade dagar i Oberstdorf:

– Det är väldigt positiva besked det här, att det släpper lite nu. Jag börjar komma tillbaks där jag tycker själv att jag gör hemma. Det var ju ett tag sen nu...

Kläbo nära Dählis rekord

Vann gjorde, som väntat, den norske sprintdominanten Johannes Hösflot Kläbo. Kläbo har nu bara en seger upp till Björn Dählis rekord på 46 världscupsegrar.

– Fantastiskt att starta ett nytt år med en seger, framför allt med två av mina bästa vänner tillsammans med mig på prispallen, säger Kläbo i den officiella segerintervjun.

Det blev för övrigt fyra norrmän i topp. Bakom Kläbo hittade vi Erik Valnes, Pål Golberg och Even Northug.

Tour de Ski efter fyra av sex deltävlingar

Damer:

1) Neprajajeva 53.30, 2) Kerttu Niskanen, Finland, +0.34, 3) Jessie Diggins, USA, +0,38, 4) Sorina +0.46, 5) Lampic +0.57.

Sv plac

6) Andersson +1.14, 20) Kalla +2.42, 30) Louise Lindström +3.39, 35) Johanna Hagström + 3.55, 44) Frida Karlsson +4.30.

Herrar:

1) Klæbo 1.11,23, 2) Golberg +1.03, 3) Alexander Bolsjunov, Ryssland, +1.19, 4) Valnes +2.03, 5) de Fabiani +2.21.

Sv plac

8) Halfvarsson +3.23, 51) Eriksson +6.31, 53) Svensson +6.58, 61) Berglund +7.35, 62) Brännmark +7.36, 66) Rosjö +8.09.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tour de Ski

Mer i ämnet