Kalla bröt tremilen. Foto: Bildbyrån.

Kalla bröt tremilen efter mardrömstung start

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en ny mardröm för Charlotte Kalla i Oberstdorf.

Efter en tung start på den avslutande tremilen valde hon att kliva av och bryta loppet efter knappt 10 km.

– Det är tungt att bryta. Det har jag faktiskt aldrig gjort tidigare men det var det enda rätta, säger Kalla till SVT.

Charlotte Kalla fick ingen revansch från sin mardrömssträcka på stafetten.

Vid VM-avslutningen för damerna över 30 km klassiskt, var Kalla redan efter 7,6 kilometer hela två minuter efter ledande Therese Johaug – då på placering 36 av 41 startande åkare.

”En tråkig avslutning”

Kort därefter, efter knappa milens åkning, valde Kalla att bryta.

– En tråkig avslutning på ett VM som har innehållit två väldigt fina lopp, säger SVT:s kommentator Jacob Hård när Kalla plockat upp skidorna i handen och går vid sidan av skidspåret.

– Hon visade i början på mästerskapet att hon är fantastisk på att göra det som allra bäst när det är som viktigast. Sedan blev inte avslutningen något som varken hon eller någon annan hade hoppats på, fyller expertkommentator, Anders Blomquist, på.

”Enda rätta i dag”

Kalla om varför hon valde att inte fullfölja tremilen:

– Det är tungt att bryta, det har jag faktiskt aldrig gjort i karriären tidigare, men jag kände att det var det enda rätta i dag. I torsdags kväll fick jag en reaktion på magen efter att ha tömt mig totalt i stafetten som blev ett väldigt tufft lopp. Det är något som jag aldrig upplevt tidigare, säger Kalla och fortsätter:

– Uppladdningen som jag haft inför det här mästerskapet har inte varit optimalt. Jag har fått kämpa mot klockan och det är den enda förklaringen jag hittar till att magen reagerar som den gör, är att det är kort om tid och många lopp. Det var lite 50/50 när jag vaknade i morse om jag skulle starta eller inte och det kan man inte veta när man står där.

Att det blir det här slutet på mästerskapet, vad tänker du nu?

– Jag behöver lite mer perspektiv till det här. Men det har varit jättehärligt att fått känna att kroppen svarat de tidigare dagarna.

Norskan Therese Johaug vann tremilen före Heidi Weng. Frida Karlsson knep bronset före Ebba Andersson som blev fyra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.