Charlotte Kallas rädsla inför framtiden: ”Det kommer säkert vara en del tvivel”

Uppdaterad
Publicerad

Charlotte Kallas karriär är snart över.

Då går hon en oviss framtid till mötes.

– Det kommer säkert vara en del tvivel, säger hon.

I går meddelade Charlotte Kalla, 34, att SM-veckan i Piteå blir hennes sista tävlingar som elitidrottare.

I dag, efter att hon tagit SM-brons på 10 km klassiskt, gjorde hon sin första intervju och berättade att det finns en ganska stor risk att hon snart kommer att börja tvivla kring sitt beslut.

– Jag är medveten om att det säkert kommer att vara en del tvivel, sade hon till SVT Sport, och fortsatte:

– Det jobbigaste har varit när folk påmint mig om vilken resa jag har gjort, för jag har bara blickat framåt fram tills nu.

Känns det läskigt? Finns det en oro inför framtiden?

– Ja, det hade varit tryggt att fortsätta vara elitidrottare. Men jag gillar utmaningar. Och jag är ju ett kontrollfreak som gärna vill ha koll, men det blir en stor utmaning.

”Haft en stor brottningsmatch”

På en presskonferens lite senare under onsdagen berättade hon om när beslutet om framtiden togs.

– Jag har haft en stor brottningsmatch i skallen, och haft ett stort A4 som jag haft med mig vart jag än gått, där jag i början fyllde på ganska mycket plus med att fortsätta och plus med att fortsätta, och minus med att fortsätta och avsluta. I förra veckan kände jag att det inte blev så mycket mer punkter på nån av de listorna, förklarade hon, och fortsatte:

– Även fast jag helst hade vaknat en dag och känt att ”Det här vill jag!” så har jag inte kommit till den punkten. Så förra onsdagen sa jag till mig själv att nu får jag göra en deadline för mig själv. Det är ju ingen som tvingar mig till något, och jag ville inte att era (medias) frågor skulle vara det som driver fram ett beslut som känns förhastat.

– I söndags var min deadline, och i söndags kändes det rätt. Och det gör det fortfarande. Jag är mer nyfiken på vad som väntar i framtiden, utan elitidrott.

Klipp: Se hela intervjun med Kalla – första efter avskedsbeskedet

”Fortfarande väldigt färskt”

Vad hon ska göra i livet framöver vet hon inte.

– Jag har inte velat tänka för mycket på detaljer kring vad framtiden ska innehålla, och beslutet är fortfarande väldigt färskt, säger hon till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.