Dubbelt svenskt på pallen i Ruka – Dahlqvist vinnare

Uppdaterad
Publicerad

Det blev dubbelt svenskt på pallen i Ruka. Maja Dahlqvist tog hem segern och Johanna Hagström kom tvåa i sprinten.

– Jag är bara superlycklig, säger Maja Dahlqvist till SVT Sport.

De svenska damerna hade en dag i Ruka. Maja Dahlqvist, Frida Karlsson och Johanna Hagström tog sig alla till final och gjorde upp om årets första världscupseger.

I finalen kopplade Maja Dahlqvist tidigt greppet om förstaplatsen. Och höll den hela vägen i mål. Hon tog därmed revansch från förra årets sprint i Ruka då hon kom på andraplats.

– Jag är bara superlycklig. Mitt mål var att ha ett eget spår i sista backen. Så jag var riktigt nöjd när jag kom upp och inte behövde maxa i slutspurten, säger Dahlqvist.

”Ska fira med bastu och långdusch”

På andraplats lyckades Johanna Hagström hålla undan för Maiken Caspersen Falla och knep andraplatsen. 

– Otroligt kul att få börja säsongen med en andraplats. Mycket mer än jag trodde på i morse när jag värmde upp, säger Johanna Hagström.

Varför trodde du inte på det?

Jag kände mig jätteseg och fick mjölksyra på värmningen så fort jag körde upp för en backe. Men prologen gick bra, det var väl i kvarten jag inte fick till det. Men det kändes bättre och bättre för varje lopp jag åkte idag.

Hur ska du fira då?

Det blir väl bastu och långdusch. Vi har ju dubbel dusch i vår lägenhet så det blir kanske lite disco där. Och lite glögg också såklart.

Karlsson sist i finalen

Den tredje svenskan i finalen, Frida Karlsson, orkade inte hänga med i tempot och kom till slut sist i finalen.

– Det är lite blandat idag, jag är jättepigg och visar att jag vill vara med och fajtas om det och känner att det kan vara min dag. Sen gör jag en miss  och väljer fel spår och så blir det en lucka upp. Jag är himla besviken över det. En taktisk miss men jag lär mig, säger Karlsson om finalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.