Starten av Vasaloppet 2022 i Berga by i Sälen. Foto: TT Nyhetsbyrån

Efter branden: Vasaloppet räddas med 40-talsteknik

Uppdaterad
Publicerad

Vasaloppsveckan är räddad – trots att allt material brunnit upp.

Men det blir en annan inramning, som uppvärmning av blåbärssoppa likt man gjorde på 1940-talet.

– Räkna med en annorlunda upplevelse bredvid arenan, säger Vasaloppets vd Johan Eriksson.

Det var i torsdags kväll som Vasaloppets centrallager brann upp. Nästan allt material, som under årtionden byggts upp för att genomföra Vasaloppets vintervecka, är borta.

Efter några omskakande och jobbiga dygn meddelar Johan Eriksson nu att vinterns skidklassiker blir av.

Vasaloppet i Dalarna

– Vi kommer att fixa detta, men resan dit kommer att vara annorlunda och det kommer krävas hårt arbete.

Johan Eriksson fortsätter:

– Vi kan lova skidspår, blåbärssoppa och en fin upplevelse längs skidspåret. Men allt omkring kommer att bli annorlunda. Vi står nu med två tomma fickor, utan något material.

Han berättar att det bland annat saknas staket, skotrar och tusentals skyltar som suttit vid spåren. Den klassiska målportalen från 1923 är borta. Men allra tyngst är alla speciallösningar som är förstörda där ett exempel är de stora rostfria tankarna.

Som på 1940-talet

Tidigare mångårige generalsekreteraren Rolf Hammar berättar om hur Vasaloppet i årtionden åkte runt i landet och köpte in stora rostfria tankar av mejerier som skulle läggas ned. Dessa tankar som använts till vätska för åkarna är nu borta.

– Det går inte att ringa en leverantör och be om en blåbärskokare för 16 000 deltagare. Det finns ingen som är så galen att man tillverkar det. Därför får vi räkna med ”handmade”. Vi kan få gå långt tillbaka i tiden och leta upp gamla pannmurar igen och elda blåbärssoppan med ved, säger Johan Eriksson och liknar det vid hur det kunde gå till på 1940-talet.

Skakat Mora

Rolf Hammar säger det som många Morabor tänker just nu:

– Det är så jävla sorgligt, att man har svårt att hålla tillbaka tårarna, säger han.

Han fortsätter:

– Mycket har byggts upp under årtionden. Men det är himla tur att nuvarande Vasaloppsledningen har en så positiv inställning att fixa detta.

Han berättar också om skidloppsarrangörer runt om som i världen som i helgen erbjudit att hjälpa till. Erbjudande om stöd har även kommit från exempelvis Svenska Skidspelen, Stockholm Marathon och Göteborgsvarvet.

– Det har varit ett enormt fint stöd utifrån. Det är nästan så jag börja gråta när jag pratar om detta. Det är jättefina gester, som vi nu tar till oss.

KLIPP: Vasaloppets vd Johan Eriksson om den hjälp som erbjudits efter branden

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Otrolig kraft som visar sig” – Vasaloppets vd Johan Eriksson om den hjälp som erbjudits efter branden som ödelade lagerbyggnaden. Foto: Anders Hansson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet i Dalarna

Mer i ämnet