Full fart under fjolårets Vasaloppet. Foto: Bildbyrån

Nytt Vasalopp för blåbär och funktionärer

Uppdaterad
Publicerad

Öppet Spår 9 km. Så heter loppet som premiärkörs under årets Vasaloppsvecka och som riktar sig till de verkliga blåbären – och till de Vasaloppsfunktionärer som aldrig hinner åka något av de andra loppen.

Loppet är tänkt att locka deltagare som kanske aldrig åkt skidor förut och som vill testa att köra ett Vasalopp i miniformat. Det kan vara medföljare till åkare som kör riktiga Vasaloppet, nyinflyttade medborgare och funktionärer som vill ta chansen att åka och inte bara vara där och arbeta.

Vem som helst kan delta och det är gratis att köra. 

– Vi vill öppna dörren till skidåkningen genom att ta bort de eventuella hinder som alla förberedelser kan innebära. Det blir en ny typ av Öppet Spår som handlar om att våga testa mer än att tävla, där man får chansen att uppleva en klassisk sport och gå i mål under Vasaloppets klassiska målportal, säger Vasaloppets sportchef Tommy Höglund.

”Öppet Spår 9 km” körs lördagen den 5 mars, dagen för det riktiga Vasaloppet, och sträcker sig från kontrollen Eldris till målet i Mora, det vill säga Vasaloppsspårets sista nio kilometer.

För åkare som saknar skidor finns ett begränsat antal utrustningar att låna. Vasaloppet bjuder på bussresa från Mora till starten i Eldris och bygger upp en tillfällig vätskekontroll i Hemus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer