Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör schweiziska skidförbundets Diego Züger förklarar varför de ännu inte blivit utsedda till arrangör för Johan Eliaschs prestigeprojekt Fis Games. Foto: SVT/Bildbyrån

Fortsatt oklarhet om skidornas ”mini-OS” Fis Games – beslut har skjutits upp

Uppdaterad
Publicerad

Det råder fortsatt oklarhet kring om det blir ett Fis Games 2028.

Arrangör av skidsporternas ”mini-OS”, som skulle haft premiär redan i år, skulle utsetts förra veckan men ännu en gång har Fis tvingats skjuta upp beslutet.

– Det råder fortfarande en del frågetecken, säger Diego Züger i det schweiziska skidförbundet.

När svenske Johan Eliasch 2021 blev vald till ny ordförande för det internationella skid- och snowboardförbundet (Fis) var en av hans stora visioner att starta Fis Games, ett slags mini-OS med samtliga av förbundets discipliner.

Tanken är att spelen ska arrangeras de år som det inte arrangeras VM eller OS.

Skulle delats ut förra veckan

Först var beskedet att den första upplagen skulle arrangeras 2024, men det sköts upp till 2028.

Tanken var att Fis skulle meddela arrangör på årets kongress i Reykjavik, men dagen innan kongressen förra veckan beslutade styrelsen att skjuta upp tilldelning på obestämd framtid.

Norge var intresserat

Anledningen: Man har fortfarande inte hittat någon arrangör som är villig att skriva på ett avtal.

Norge var länge intresserat, men som SVT Sport rapporterat tidigare hoppade de av i våras. Den enda återstående kandidaten, Schweiz, är fortfarande intresserat men har inte fått svar på alla frågor de har hos Fis för att ta sig an det stora arrangemanget.

– Det råder fortfarande en del frågetecken, säger det schweiziska skidförbundets kommersiella vd, Diego Züger till SVT Sport.

Är det många saker som måste lösas innan ni kan bli utsedda till arrangör?

– Ja, det är en hel del saker som måste besvaras, där vi behöver mer klarhet. Men jag skulle säga att det är möjligt att saken kan lösas och att vi kan få svar på våra frågor.

Varken TV-rättigheter, samarbetsavtal eller något annat är signerat. Det gör att Fis inte vet hur mycket pengar de kan dra in eller spendera på mästerskapet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.