Hanna Falk utmanar Britta i Tjejvasan

Uppdaterad
Publicerad

Långloppsstjärnan Britta Johansson Norgren få iklä sig favoritskapet när Tjejvasan firar 30 år under lördagen. Men en sen anmälan av svenska OS-åkaren Hanna Falk spetsar till förutsättningarna på förhand.

– Det är riktigt skoj att hon kommer, hon blir den stora utmanaren till Britta, säger SVT Sports expert Mattias Svahn till SVT Sport.

Britta Johansson Norgren har vunnit Tjejvasan 2016 och 2017. Och med den starka form hon är i nu, med ledning i Ski Classics, så finns det inte så mycket som talar emot en tredje titel i rad för den svenska långloppsstjärnan.

Men landslagsstjärnan Hanna Falk, som reste hem från OS i Pyeongchang efter att ha blivit petad från både stafetten och sprintstafetten i OS, kommer till start och lär kunna ge Britta Johansson Norgren en match.

Vasaloppet

– Hanna Falk har peakat sin form mot OS och gör en högintressant start i Tjejvasan. För mig blir hon den stora utmanaren till Britta, och det ska bli riktigt roligt att följa den duellen. Hanna har inget att förlora, och vill säkert visa hur duktig hon är, hon lär gå för vinst, säger Mattias Svahn till SVT Sport.

Att Falk har mindre erfarenhet som långloppsåkare, jämfört med Britta Johansson Norgren, tror inte Svahn spelar någon större roll.

– Sprintåkare och långloppsåkare har mycket gemensamt. Det gäller att kunna vara explosiv och växla tempo snabbt, och det är man både som sprint- och långloppsåkare, säger Mattias Svahn.

En annan intressant start i tävlingen gör tjeckiskan Katerina Smutná, som är en konkurrent till Britta Johansson Norgren i Ski Classics.

Vädermässigt spår prognosen att det kommer bli kallt, och kanske även en del nysnö i spåren, i årets upplaga av Tjejvasan.

– Det blir rättvisa och stabila förhållanden, ingen vallning kommer att avgöra, säger Mattias Svahn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet

Mer i ämnet