Frida Karlsson blickar mot nästa säsong. Foto: BILDBYRÅN

Här är Frida Karlssons nya mentala plan efter succéåret

Uppdaterad
Publicerad

Frida Karlsson, då 19 år, slog igenom med dunder och brak under den gångna säsongen och hyllades för sin mentala styrka. Nu gör längdstjärnan ändringar i den mentala planen för att klara av pressen.

– Det blev lite mycket i våras. Jag har försökt behålla personligheten Frida Karlsson, säger hon till SVT Sport.

Junioren Frida Karlsson fick sitt stora genombrott på skid-VM i Seefeld när hon tog två individuella medaljer, ett brons och ett silver, samt ett guld i stafetten. Framgångarna skapade ett eko i längdvärlden och hennes mentala coach Stig Wiklund kallade henne ”Gudabenådad”.

Men med framgång kommer press.

– Det har varit lite annat faktiskt. Det blev lite mycket i våras och det var mycket att ta in och landa i, säger Karlsson till SVT Sport, och fortsätter:

– Jag har jobbat på att försöka behålla personligheten Frida Karlsson och fortsätta vara trygg i mig själv. Dessutom har jag gått in och jobbat mot prestation lite senare i år än vad jag brukar göra.

Kan du berätta om något konkret som du och din coach jobbat med?

– Jag har jobbat mycket med att ta fram saker jag uppskattar och har verkligen fokuserat på att ta fram den positiva bilden av en dag eller vecka.

”Om fem år ska jag vara som bäst”

Säsongen som väntar är hennes första ”riktiga” säsong på seniornivå, vilket innebär att hon ingår i samma träningsgrupp som Charlotte Kalla och Co, samt att hon kommer att vara ordinarie i världscupen.

Stina Nilsson, Hanna Falk, Jonna Sundling, Frida Karlsson och Charlotte Kalla under en presskonferens. Foto: BILDBYRÅN

– Jag kommer att ta varje lopp i taget. Jag säger inte att jag ska vinna världscupen, det är inte min förväntan. Resultatmål är så svårt eftersom jag bara kan påverka min egen åkning. Jag ser det här som ett bra år att komma in i världscupcirkusen på allvar.

Och framtidsplanen för Sollefteå-födda supertalangen är solklar.

– Det är om fem år jag ska vara som bäst.

Säsongen 2019/2020 saknar mästerskap men innehåller både Tour de Ski, Ski Tour och världscupen. Tävlingarna ser du som vanligt i SVT:s Vinterstudion.

Minns tillbaka till Frida Karlssons succéår:

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.