Sara Hector inför hemma-VM: ”Allt från himmel till helvete”

Uppdaterad
Publicerad

I februari inleds det första alpina hemma-VM på tolv år när mästerskapet återigen tar plats i Åre.

De flesta svenska åkarna ser ljust på hemmaplanen – men det är inte enbart positiva ord.

– Jag har upplevt allt från himmel till helvete i Åre, säger alpina stjärnan Sara Hector.

År 2007 var senast alpina VM hölls i Sverige. Då hade ingen av dagens svenska stjärnor nått toppen av sin karriär, och många hade inte ens börjat tävla på högsta nivå.

En av de som knappast hade nått toppen av sin karriär var 26-årige Sara Hector. Trots att hon både gått i gymnasiet och upplevt många av sina mest minnesvärda ögonblick på platsen besökte hon Åre för första gången år 2008.

”Enda stället jag tagit pallplats på”

– Jag har gjort min första världscuppremiär, tagit min första pallplats och fått min första riktigt jobba skada i Åre. Jag har upplevt allt från himmel till helvete där. Men det är ändå verkligen hemmakänsla för mig. Det gäller bara att ta det på rätt sätt, säger hon.

För flera av de andra svenska stjärnorna är det nästan idel glada miner när hemma-VM kommer på tal.

– Jag missade ju VM år 2007 när jag var väldigt ung. Då tänkte jag att man brände chansen, så det var väldigt kul när Sverige sedan sökte igen och fick det för några år sedan. Jag har haft det som ett mål att år 2019 i februari, då får man ta chansen igen, säger Mattias Hargin.

– Åre är ju det enda stället som jag har tagit pallplats på, så jag har väldigt bra minnen därifrån. Jag bor ju också i Åre så jag tränar ju mycket där, jag trivs och älskar Åre så det känns ju fantastiskt att få tävla där, säger Anna Swenn-Larsson.

Var med 2007

André Myhrer och Frida Hansdotter är de enda i dagens trupp som var med även 2007. Då tog ingen av dem medalj. Nu hoppas veteranerna, tillika de nyblivna OS-guldmedaljörerna, revanschera sig. 

– Att få köra VM på hemmaplan på det sättet och ha gjort det förut, det är väldigt bra att ha med sig inför detta VM.  Jag ser otroligt mycket fram emot det och det är säsongens höjdpunkt, säger Myhrer.

– Det känns fantastiskt. Att få ha det svenska folket med sig där uppe, det kommer bli en riktig folkfest och det ska bli jättekul när det närmar sig, säger Hansdotter.

Se Intervjuerna med åkarna nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.