Kläbo tog karriärens andra Tour de Ski-seger

Uppdaterad
Publicerad

Johannes Hösflot Kläbo hade totalsegern i sin hand redan innan den avslutande klättringen uppför Alpe Cermis och är nu herråkaren med flest världscupsegrar i historien. Calle Halfvarsson stärkte sina OS-aktier ytterligare och slutade på en tiondeplats totalt.

Kläbo gick ut med två minuters marginal i totalen till närmast jagande Alexander Bolsjunov från Ryssland. Ett avstånd han utökade ytterligare med tre sekunder – och det norska skidundret kunde enkelt gå i mål som totalsegrare på toppen av slalombacken.

– Det är stort. Tour de Ski det största man kan vinna i år förutom OS så det betyder mycket, säger Johannes Hösflot Kläbo till SVT Sport.

Tour de Ski

Kläbo historisk – slog Dählies rekord

Skalpen är hans andra Tour de Ski-titel i karriären efter att ha vunnit senast 2019 och kröntes dessutom med att vinna tourens poängcup.

– Jag är jättenöjd. Det har gått väldigt bra och kroppen har svarat bra. Nu ser jag fram emot att slappa lite i Trondheim och sen är det sista förberedelserna inför OS.

Som om inte det var nog, slog den 25-årige norrmannen också Björn Dählies rekord som herråkaren med flest världscupsegrar, eftersom toursegern i sig räknas som en VC-seger. Kläbo har nu 47 stycken totalt.

Snabbast uppför Alpe Cermis och dagens världscupsegrare blev däremot landsmannen Sjur Röthe.

KLIPP: Här vinner Sjur Röthe etappen:

Tiondeplats för Halfvarsson: ”Känns rätt otroligt”

Från svenskt håll visade Calle Halfvarsson återigen att formen är uppåtgående. Den svenske veteranen gick ut som nia i totalen men tröttnade mot slutet och hade 23:e bästa tid i mål, men det räckte ändå till en tiondeplats i sammandraget.

Något som bör stärka hans chanser att knipa den sista OS-platsen, som enligt SOK tas ut på förmiddagen i morgon.

– Jag kom till touren för att göra några lopp som räcker till en OS-plats och det tycker jag att jag har gjort nu. Att gå från där jag var innan touren till att stå här på en topp tio-placering, det är jag ganska nöjd med. Det känns faktiskt rätt otroligt att jag står här som tia totalt, säger Halfvarsson till SVT Sport.

Rättelse: i en tidigare version av artikeln stod det att Kläbo inte slog Björn Dählies rekord. Men det gjorde han alltså i och med totalsegern i touren.

Tour de Ski, slutställning

1) Johannes Høsflot Klæbo, Norge.

2) Aleksandr Bolsjunov, Ryssland, +2.03.

3) Iivo Niskanen, Finland, +3.14.

4) Denis Spitsov, Ryssland, +3.21.

5) Pål Golberg, Norge, +4.08.

6) Ivan Jakimusjkin, Ryssland, +4.28.

7) Didrik Tønseth, Norge, +4.42.

8) Erik Valnes, Norge, +4.58.

9) Harald Østberg Amundsen, Norge, +5.13.

10) Calle Halfvarsson, Sverige, +5.33.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tour de Ski

Mer i ämnet