Lisa Hörnblad är tillbaka på skidor och målet är att tävla i Lake Louise i slutet på november. Foto: Bildbyrån

Lisa Hörnblad efter knäskadan: ”Jag tror att läkaren fortfarande är lite chockad”

Uppdaterad
Publicerad

Det var länge oklart om hon ens skulle kunna ta sig tillbaka efter sin svåra knäskada.

Men rehabträningen har gått över förväntan – och nu är alpina landslagets Lisa Hörnblad tillbaka på ett par skidor.

– Jag tror att läkaren fortfarande är lite chockad över att jag ens åker skidor, säger hon till SVT Sport.

Det var för drygt åtta månader sedan, närmare bestämt den 23 januari, som Lisa Hörnblad kraschade ordentligt i ett super-G-lopp i Cortina d'Ampezzo. 26-åringen klarade av att sätta sig upp för egen maskin men tvingades transporteras ner för backen i en pulka. Väl på sjukhuset i Milano konstaterades det att allt utom det bakre korsbandet i hennes vänstra knä hade gått sönder.

– Det var verkligen en rejäl skada. Nästan allt var trasigt och framför allt så var allt brosk borta, säger Hörnblad till SVT Sport.

Att hon skulle stå på ett par skidor igen var verkligen ingen självklarhet.

– Jag tror att läkaren fortfarande är lite chockad över att jag ens åker skidor. Jag trodde verkligen inte att det skulle gå så här fort. De besked jag fick i början gjorde att jag inte ens förväntade mig att jag skulle stå på ett par skidor igen, då handlade det om att jag skulle få tillbaka ett knä som man kan leva med.

”Det känns helt overkligt”

I mitten av september gjorde hon comeback på ett landslagsläger i Oslo.

– Det känns helt overkligt att det gått så här fort på slutet. Jag var så himla, himla handikappad i början, det känns så overkligt att vara i en skidbacke nio månader senare. Det är som att man missat något.

Hur har det känts då?

– Bra. Jag får fortfarande inte gå för fullt men det är över alla förväntningar, jag trodde att jag skulle ha så mycket mer ont med tanke på att jag inte har något brosk i knät.

Har varit knäskadad förut

Som tur är så är hon van. 2018 skadade hon sitt högra knä rejält.

– Jag kan ha ännu mer ont i det andra knät och det var ändå fyra år sedan jag skadade det. Så jag är lite van med det.

Hur ser målsättningen ut framöver då?

– Jag har ett mål att åka i Lake Louise i slutet av november, men jag kommer inte slå på mig själv om jag inte hinner till dess. Läkarna tycker att det är lite tidigt. Det är målet men jag kommer absolut inte bli besviken om jag inte hinner, det är knät som får bestämma.

Se den otäcka kraschen från i januari här:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.