Det ryska skidskytteförbundet begär att få delta på internationella tävlingar igen. Foto: Bildbyrån

IBU-beslutet: Ryssar och belarusier stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Det internationella skidskytteförbundet, IBU, har nu beslutat hur man ska hantera ryska och belarusiska åkare framöver.

De stoppas helt från internationella tävlingar.

Förra veckan bestämde man att ryska och belarusiska åkare skulle få tävla  – men under neutral flagg och utan landslagets dräkter. Men nu kommer nya besked.

IBU väljer att porta alla ryska och belarusiska skidskyttar från alla de internationella evenemangen, tills vidare.

”Vi har nu beslutat att inte tillåta ryska och belarusiska idrottare eller funktionärer vid internationella evenemang tills vidare. EB (exekutiva kommittén) kommer vidare att diskutera en potentiell avstängning av de två nationella förbunden från deras IBU-medlemskap”.

Sedan tidigare har de ukrainska, belarusiska och ryska landslagen meddelat att de inte kommer delta i skidskyttetävlingar under resten av säsongen.

Ukrainsk skidskytt död

IBU avslutade pressmeddelandet med att sörja den 19-årige ukrainska skidskytten Jevhen Malysjev, dött i strid med ryska soldater.

”Förbundet kan meddela Yevhen Malyshevs tragiska dödsfall. Vi sänder våra innerligaste kondoleanser till hans familj och älskade. Evigt minne”, skriver de i ett pressmeddelande.

Lista: Så har Ryssland straffats sportsligt efter invasionen (1 mars 2022)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.