Rikard Grip. Foto: Bildbyrån

Grip litar på norska kollegorna: ”Ingen misstanke”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges förbundskapten Rikard Grip följde den norska presskonferensen angående Martin Johnsrud Sundbys avstängning och hans direkta reaktion på vad han fick höra var: ”Det första som jag tänker på är ju hur noggrann och försiktig man måste vara för att inte göra fel helt enkelt”.

Vad det något mer du tänkte under presskonferensen?

– Man förstår ju den situation och det som Martin – i det här fallet – känner, att man hela tiden handlat utifrån att man trott att man följt ett regelverk som är väldigt otydligt.

Läser man Cas-domen har han ju haft för höga värden. Calle Halfvarsson kommer bli trea i Tour de ski 2015 – är det rätt att stryka Sundbys resultat?

– Oj, svårt att att uttala mig om det. Det här har ju varit en lång process och själv har jag fullt förtroende för de individer som har handskats med det. Det är ju väldigt svårt att tolka vad som är vad i det här skulle jag säga.

”Vi har nogranna rutiner”

Kan du utveckla vad du menar där du säger att det är svårt att tolka?

– Han har använt sig av en astmamedicin som man får använda. Men har värden som varit för höga utifrån det som han har inhalerat från en apparat som man inte får som jag har tolkat det.

– Vi har noggranna rutiner för hur vi jobbar de det här delarna. Det är ju all medicinering som sköts av vår läkare och han har ju väldigt god kontroll över det våra åkare gör helt enkelt.

Vad säger du om att det kommer i en tid med mycket mycket skriverier och utredningar om dopning kring ryska idrottare?

– Det är oerhört tråkigt för längdskidor. Men det är två helt skilda saker i min värld. Från det som har skett i dag i förhållande till det som sker med det ryska mer systematiserade som också har uppdagats då, säger Grip och fortsätter:

– Jag vill inte uttala mig om att det som hänt i dag är lindrigt, men jag ser att det är två skilda saker. Utan att jag har 100 procent inblick i vad som sker i Ryssland, så verkar det vara systematiserat medan det här handlar mer om hur man har tolkat en regel.

”Kan inte bli bättre än normalvärde”

Under vintersäsongen får ibland frågor om här med astmamedicin och dispanser hur ska en vanlig TV-tittare tolka detta?

– Med astmamedicin kan du inte bli bättre än att du kommer till ett normalvärde, så att säga. Det är inte prestationhöjande på det sättet, det är väl det som man kan ge som en liten förklaring, säger Grip och fortsätter:

– Vissa behöver ha astmamedicin helt enkelt och det finns ju medicinska grunder för att man ska använda astmamedicin om man har astma. Det görs ju tester på individer att man verkligen har astma.

– Det är hemskt tråkigt och framför allt är det oerhört mycket annat dopningsnack just nu, så det känns som det räcker på något vis.

Kan vi lita på norsk landslaget?

– Jag gör det. Absolut. Jag har ingen misstanke om att de håller på med något otillåtet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer