Norrmannen Johannes Kläbo gick under söndagen först i mål i jaktstarten och vann mini-touren i Quebec. Foto: Bildbyrån.

Kläbo tourvinnare efter jämn spurt

Uppdaterad
Publicerad

Norske framtisdsmannen Johannes Kläbo gick i mål först i jaktstarten efter en jämn spurt. Han gick ut först av alla, men blev snabbt infångad och fick i stället avgöra med en skidspets. Han fick sålunda fira seger i mini-touren i Quebec.

– Det var en magnifik uppvisning av en fantastisk skidåkare, säger SVT:s expert Anders Blomquist.

Det blev som förväntat en uppgörelse mellan Johannes Kläbo, Niklas Dyrhaug och Alex Harvey i jaktstarten och avslutningen i mini-touren i Qubec. Kläbo gick ut 23 sekunder före landsmannen och kanadensaren Alex Harvey efter lördagens vinst i 15 kilometer klassiskt. Han blev dock snabbt infångad av konkurrenterna, vilket banade väg för en spurtstrid.

Andra raka vinsten

När ingen ville gå fram och dra inför sista varvet höjdes möjligen tempot av en inrusande hund i spåret. Det satte i varje fall fart på Kläbo. Han avvaktade lite i spurten, men gick om på upploppet och avslutade starkt till vinst i mini-touren.

Kanadensaren Alex Harvey knep andraplatsen, medan Kläbos landsman Dyrhaug fick nöja sig med en tredjeplats.

Hellner snabbast av alla

Markus Hellner gick ut som 16:e man i jaktstarten, men höll bra fart i spåret och tog in tio placeringar till en sjätteplats. Han åkte länge med andra klungan och förlorade spurten om fjärdeplatsen till norrmannen Sindre Björnestad Skar.

Men eftersom Hellner åkte snabbast idag, så vann han ändå en världscupseger på bästa tid.

Fotnot: Det fanns två segrare i dagens lopp. Kläbo, som vann minitouren totalt och gick i mål först i tävlingen. Och Hellner som åkte snabbast av alla i jaktstarten, och därför vann den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.