Charlotte Kalla inleder jakten på OS: ”Hoppas jag åker tillräckligt fort innan jul”

Uppdaterad
Publicerad

OS i Peking i februari kan bli Charlotte Kallas fjärde olympiska spel. Men hon har ingen OS-biljett – än.

Premiären i Gällivare blir hennes första chans att visa varför hon ska dit. 

– Jag hoppas på att åka tillräckligt fort innan jul så att jag kan ta en av OS-platserna, säger 34-åringen till SVT Sport.

Charlotte Kalla gjorde sitt första OS i Whistler 2010. Då lämnade hon mästerskapet med ett guld från fristilssloppet och därefter har hon vunnit OS-guld i skitahlon och stafett. Hon har tagit tre individuella silver samt ett i teamsprint och ett i stafett.

”Viktigt att kvala in till Ruka”

Men om det blir ett fjärde OS – med chans på nya medaljer – är fortfarande oklart. Jakten dit börjar nu i Gällivare.

– Jag hoppas på att jag kommer åka tillräckligt fort innan jul så att jag kan ta en av OS-platserna, säger Kalla.

– Det är viktigt i helgen att kvala in till Ruka, men det är framför allt från Ruka mot Lillehammer och Davos som det blir viktigt att åka fort.

Sjukdomsproblem under försäsongen

Charlotte Kalla kommer till Gällivare-premiären efter en försäsong där en stark reaktion på covid-vaccinet och en långdragen magsjukdom stört uppladdningen. Men den senaste månaden har allt flutit på bra, berättar hon.

– Det är dåtid och nu är bara framtid, och nu på slutet har träningen flutit på bra. Det jag har gjort mellan ”hacken” är jag väldigt nöjd över. Och ser jag till vår, sommar och höst har jag fått göra ett bra grundjobb, det känner jag mig trygg med.

I helgen vill Kalla framför allt få till en avslappnad åkning och känna att tekniken stämmer. Men hon berättar också att formen är mer oviss än den brukar vara vid den här tiden.

– Vi har inte kört något träningsrace ännu, och det är ju något som jag brukar ha med mig som en trygghet i bagaget. Det kommer säkert vara lite ringrostigt när man ska in i tävlingsbubblan. Det blir en bra repetition inför det som väntar senare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.