Foto: Bildbyrån

Masstarten blir av på annan bana – Grip: ”Klokt”

Uppdaterad
Publicerad

Efter gårdagens inställda tävling står det nu klart att sprinten uteblir helt och man åker masstart som planerat i dag, torsdag.

– Det är väl rätt att man ska gå på ordinarie prognos. Sedan är det klart att vissa blir glada medan andra gärna hade sett en klassisk sprint istället. Men utifrån rådande förhållanden känner vi att det är ett klokt beslut, säger den svenska förbundskaptenen Rikard Grip.

Man kommer att använda en bana som senast åktes för två år sedan. Beslutet fattades av det internationella skidförbundet tillsammans med organisationskommittén i tyska Oberstdorf.

– Det blir lite snopet när något man sett fram emot blir borttaget i programmet. Det blir påtagligt när det bara är två sprintar, säger Grip.

Tour de Ski

Tycker du att det är rätt beslut att köra masstarten?

– Fis (internationella skidförbundet) har antagligen haft kontakt med folk som har koll på förtutsättningarna. Förhållandena i spåret var inte dåliga, det var vinden som gjorde att banan inte var säker. Den tog med sig utrustning in på banan. Att det ska vara tävling imorgon, det tycker jag absolut. Sedan får man slå upp ögonen och se hur det ser ut imorgon.

”Vi borde inte ha startat”

Anna Haag håller med sin förbundskapten om att det var rätt beslut. I den bästa av världar skulle det ha fattats ännu tidigare.

– I efterhand borde ingen av oss ha startat idag. Så länge vi tjejer åkte var det väl ingen större fara, men just innan herrarna skulle starta började träd falla längs banan. Vi borde inte ha startat, sa hon på onsdagen till SVT Sport.

Hon beskriver vädret som unikt i en tävlingssituation.

– När vindbyarna började komma var det väldigt, väldigt speciellt. När man värmde upp var det ju blixt och åska.

Då Touren sedan fortsätter till Val di Fiemme är schemat som planerat.

Väderprognoserna är ändå fortfarande dåliga inför dagen.

Torsdagens tävlingar:

10.15 Damer, masstart, fristil

11.15 Herrar, masstart, fristil

Så sänder Vinterstudion under Tour de Ski

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tour de Ski

Mer i ämnet