Morgondagens lagsprint flyttas på grund av kylan. Foto: Aaron Favila/AP/TT

Kylan gör att lagsprinten flyttas

Uppdaterad
Publicerad

På grund av kylan flyttas tiderna för lagsprinten i dag 16 februari.

– Bönerna är hörda. Jag har tryckt på om detta hela veckan, säger svenske landslagschefen Anders Byström.

De nya tiderna som gäller för kvalet är 15.15 för damer och 16.05 för herrar (08.15 respektive 09.05, svensk tid). Finalerna körs för damer 17.15 och herrar 17.40, lokal tid (10.15 respektive 10.40, svensk tid).

De ursprungliga tiderna var 10.00/11.00 (svensk tid) för kvalet, och 12.00/12.30 för finalerna.

OS i Peking 2022

– Det var viktigt att det blev så här. Blir det under 20 minusgrader, plus kyleffekt är det inte bra att vara ute och anstränga sig. Teamsprinten är bland det värsta du kan göra inom skidsporten, säger Anders Byström, enligt nyhetsbyrån TT.

– Först är det semifinal och sedan final där åkarna måste vara ute mellan sina sträckor.

Även skidskyttestafetten flyttad

Av den anledningen har Anders Byström den gångna veckan tryckt på Fis att tidigare lägga tävlingen. Beslutet låg sedan hos OS-arrangören och aktuella tv-bolag.

-När det på måndagen blev klar att herrarnas skidskyttestafett flyttades såg jag att det fanns en chans. Åkarnas hälsa måste komma före tv-tiderna, säger han.

Kan bli 15 minusgrader

Det kommer ändå att vara kallt när kvalet inleds. Prognosen för kvalet är mellan 13 till 15 minusgrader plus vind och några grader kallare när finalerna avgörs 17.40 lokal tid.

– Jag har varit ute och åkt skidor idag och det är svinigt kallt, säger Byström.

Sundling säger inte nej

Beslutet fick ett positivt mottagande av åkarna.

– Jag säger inte nej till flytt. Men det är värmestrumpor och värmehandskar på, säger Maja Dahlqvist, guldfavorit tillsammans med Jonna Sundling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet