Linn Svahn: ”Unga tjejer ska inte tämjas”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan längdstjärnan Linn Svahn slog igenom har hon gjort sig känd för två saker: suverän skidåkning och en vinnarskalle utöver det vanliga. Hon tänker inte ändra på någondera.

Man ska vara så jädrans försiktig med att fila kanterna på folk och tämja dem, säger hon i UR-serien Idrottens himmel och helvete.

Senast i helgen blev det rubriker då Linn Svahn var irriterad efter en krasch i slutet av ett lopp.

I samband med den typen av intervjuer brukar det påpekas vilken vinnarskalle 20-åringen är. Själv tror hon inte att det hade låtit likadant om hon var man.

Folk har kanske fått bilden att jag kan döda för att vinna. Att jag kan gå över lik. Jag ska inte sticka under stol med att jag tror att en del av det är för att jag är en ung tjej. Jag tror inte att jag hade fått den tydliga vinnarskalle-bilden om jag hade varit en grabb som kom fram med ganska mycket jävlar anamma, säger hon.

Svahn är väldigt tydlig med att både hon själv och andra unga kvinnor ska få ta plats.

Jag tycker att man ska försöka stärka unga tjejer med vilja. De ska få ta sin plats och de ska inte tämjas.

Avsnittet i UR:s serie ”Idrottens himmel och helvete” sänds i kväll onsdag klockan 22.30 i SVT1 och kan även ses på UR Play. Intervjun med Svahn gjordes innan helgens tävlingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.