Maja Dahlqvist tog tredje raka sprintsegern

Uppdaterad
Publicerad

Maja Dahlqvists enastående form fortsätter.

I Davos tog hon sin tredje raka sprintseger i årets världscup.

– Det verkar som de andra har rätt mycket respekt för mig nu, säger Dahlqvist till SVT Sport.

Maja Dahlqvist var ”bara” sexa i kvalet i sprinttävlingarna i Davos. Där och då fanns det kanske ett litet frågetecken för om hon återigen skulle kunna ta hem segern. Den höga höjden och tuffa banan såg ut att kunna bli en svår nöt för Dahlqvist att knäcka.

Dahlqvist, som jagade sin tredje raka världscupseger efter sprintframgångarna i Ruka och Lillehammer, visade dock direkt i kvartsfinalen att hon fortsatt är i en enastående form. Etta i sin kvartsfinal, etta i semifinalen, och sedan etta i finalen.

– Jag har en annan nivå och kunnat träna mer på detaljer i år. Det har flutit på utan större avbrott, säger Dahlqvist om hennes framgångar i inledningen av säsongen.

”Många har sagt att de är imponerade”

Dahlqvist tog tag i taktpinnen direkt i finalloppet och höll ett grepp om täten i sin röda ledarväst. Hon tappade under en period och låg inte längst fram i den sista backen. Men när amerikanskan Rosie Brennan föll kunde svenskan avancera i fältet och sedan spurta ner motståndarna på upploppet. Dahlqvists fina form har nu satt skräck i motståndarna.

– Det är många som kommit fram och sagt att de är imponerade. Samtidigt är många starka och det är ingenting jag tänker på, säger 27-åringen.

Tre raka segrar i världscupen får se Maja Dahlqvist segla upp som ett stort guldhopp inför kommande OS. Men än är hon inte officiellt uttagen.

– Jag hoppas jag blir uttagen. Jag tror jag ligger bra till, säger hon.

Johanna Hagström åkte ut redan i kvartsfinal. Emma Ribom och Anna Dyvik hamnade i samma kvartsfinal och slutade etta och tvåa i den och tog sig vidare till semifinal. Där tog det stopp för Dyvik men Ribom tog sig till finalen, där hon slutade sexa.

KLIPP: Dahlqvist efter tredje raka segern: ”Bara att tacka och ta emot”

Finalresultat

1. Maja Dahlqvist, Sverige

2. Nadine Fähndrich, Schweiz

3. Anamarija Lampic, Slovenien

4. Rosie Brennan, USA

5. Tiril Udnes Weng, Norge

6. Emma Ribom, Sverige

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.