Maria Pietilä Holmner slutar

Uppdaterad
Publicerad

Den alpina stjärnan Maria Pietilä Holmner ger upp hoppet om ett sista OS. Med bara en knapp månad kvar till Pyeongchang är det ryggen som sätter stopp. 31-åringen har därför bestämt sig för att helt sluta med skidåkningen.

– Konstigt nog känns det ganska skönt att ha tagit det här beslutet. Det känns väldigt rätt, jag har fått göra det på mitt sätt. Jag känner mig väldigt trygg i beslutet, säger Maria Pietilä Holmner till SVT Sport.

Maria PH slog igenom stort under VM i Åre 2007 med en oväntat silvermedalj i storslalom. Det har dessutom blivit tre världscupsegrar. Fler skador har dock satt käppar i hjulen för alpinstjärnan och den senaste ryggskadan har hållit henne helt borta från världscupen den här säsongen.

– Min rygg är inte redo för den här typen av belastning och jag kan inte prestera så som själv vill. Därför har jag tagit ett beslut att lägga skidorna på hyllan och ta mig an ett nytt liv, säger Maria Pietilä Holmner.

OS i Pyeongchang 2018

Ny TV-karriär

Trots en gedigen sista satsning blir det alltså inget OS som aktiv för Maria PH men väl som expert. 31-åringen kommer nämligen att jobba med OS-sändningarna för TV-bolaget Discovery där kanal 5 och Eurosport ingår.  

– Jag kommer att åka dit tillsammans med Eurosport och försöka förmedla de härliga känslor som alpinsport har och hoppas kunna göra det på ett bra vis.

Hur tror du att det kommer går för Frida Hansdotter?

– Med hennes mentala styrka, den fina åkning jag har sett henne göra och det härliga tempot så ser det lovande ut, säger Pietilä Holmner.  

Hansdotter: ”Grattis till en grym karriär”

Under onsdagen har många skickat fina hälsningar till Maria PH. En av dem kom från Sveriges nu störst lysande alpina stjärna, Frida Hansdotter. ”Grattis till en grym karriär. Tack för alla härliga & roliga minnen, både i och utanför backen”, skriver hon bland annat på Instagram.

Frida

Karriären i siffror

Alpina världscupen: 207 starter, 10 pallplatser, 3 vinster.

OS: 2006, 2010 och 2014. Fjärdeplats i slalom 2010 som bästa resultat.

VM: 14 starter, silver i storslalom 2007, brons i slalom 2011.

Junior-VM: Guld i slalom 2006.

SM: Fem guld i slalom (2004, 2006, 2009, 2011, 2016), guld i storslalom (2004), guld i superkombination (2009).

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Pyeongchang 2018

Mer i ämnet