Den här typen av inhalator används vid astmamedicinering. Foto: TT Nyhetsbyrån.

Norska elitåkare medicinerades utan godkännande

Uppdaterad
Publicerad

Helt friska norska längdskidåkare, simmare och studenter medicinerades i ett forskningsprojekt med astmamedicin, utan att forskarna ansökt om tillstånd. – Det är ett brott mot lagen, säger Knut W Ruyter, avdelningsdirektör för etik inom medicin- och hälsoforskning, till NRK.

Det är bara två veckor sedan det blev känt att norska längdskidåkare och skidskyttar ingått i ett kontroversiellt forskningsprojekt.

Utan att forskningsprojektet godkänts medicinerades idrottsutövarna med astmamedicin. Enligt norska TV-kanalen NRK handlade det inte om ett engångstillfälle.

Astmamedicin inom idrottsvärlden

Det var 2012 som norska idrottshögskolan (NIH) ansökte om tillstånd för att få genomföra forskningen. Man ville få svar på frågan hur aktivitet påverkar prestationen för idrottsutövare med astma. I forskningsprojektet ingick längdskidåkare på elitnivå, simmare och studenter vid norska idrottshögskolan NIH. De hade rekryterats av Olympiatoppen, en organisation som är en del av Norges olympiska kommitté.

Dock behandlade den regionala kommittén för medicinsk och hälsoforskningsetik (REK) aldrig ansökan. Kommittén ansåg att forskningen låg utanför Reks rekommendationer.

Artikel om icke godkänt projekt

I augusti förra året publicerades ändå en artikel som visade på att forskningen hade genomförts. En forskning som var mer omfattande än som beskrivits i ansökan som lämnats in tre år tidigare.

Forskarna hade nämligen inkluderat medicinering i projektet.

– Det är klart att det här inte är okej, säger Knut W. Ruyter, till NRK.

Ruyter är avdelningsdirektör för etik inom medicin- och hälsoforskning, och tydlig med att sådan forskning måste vara godkänd för att vara laglig.

– All forskning på, eller med människor, måste godkännas, säger Ruyter.

Tvivlar på att det hände i god tro

Forskningsprojektet godkändes aldrig. Men ändå fick alla 40 – helt friska – som ingick i projektet astmamedicinen Atrovent inhalerad. Något som inte framgick av den ursprungliga ansökan. Norska skidförbundets expert på astmafrågor Kai-Håkon Carlsen, som också stod som ansvarig för det kontroversiella astmaprojektet i Val Senales i 2011, var medicinskt ansvarig för projektet som inte godkändes, men genomfördes.

NRK: Påverkar det här Kai-Håkon Carlsen trovärdighet?

– Ja, det gör det naturligtvis. Särskilt eftersom det kommer fram så långt efteråt. Att han har genomfört ett projekt som avvisats av den regionala kommittén, eller genomfört ett annat projekt, än det han ansökt om. 

Missförstånd uteslutet

Ruyter, chef för etikfrågor för forskning, menar att det inte kan vara ett missförstånd. 

– Man kan hävda att man handlat i god tro, men det ska mycket till det. I det här projektet ser det ut som om de har varit medvetna om att forskningen kräver ett godkännande. Då är det svårt att hävda att man handlat i god tro.

Kai-Håkon Carlsen, norska skidförbundets astmaexpert, vill inte kommentera frågan i nuläget.

Kari Bø, rektor för norska idrottshögskolan, kommenterar Carlsens tystnad:

– Vi menar på att vi vill invänta genomgången av hela forskningsprojektet innan vi svarar pressen, säger Bø till NRK.

Norska socialförvaltningen har sedan tidigare granskat NIH, efter det blev känt att landslagsåkare i längdskidor 2011 ingått i astmaforskning utan godkännande.

Nu visar det sig att ytterligare ett kontroversiellt forskningsprojekt inträffat i närtid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Astmamedicin inom idrottsvärlden

Mer i ämnet