Hanna Öberg på träningsläger i Ruhpolding Foto: SVT

Öberg vill bli en av de stora

Uppdaterad
Publicerad

Magda, Aco, och Helena Ekholm – alla stora svenska skidskyttar. Snart kan Hanna Öbergs namn skrivas in bland dem.
– De är alla stora förebilder för mig men jag försöker bara bli så bra jag kan bli, säger Hanna Öberg till SVT Sport.

Som 22-åring tog hon sitt första individuella OS-guld. Bara en kvinna i den svenska skidskyttehistorien har tidigare tagit ett guld på OS, Anna Carin Zidek i Turin 2006. Så vägen fram till de riktigt stora i svensk skidskytte ligger vidöppen.

– Det är klart jag vill bli det, sen är det kanske inte är jag som avgör när jag är där eller inte, skrattar Hanna Öberg.

Kan Hanna bli en ny Magdalena Forsberg, en ny Anna-Carin Olofssonco eller en ny Helena Ekholm?

Hon har redan tagit ett OS-guld så hon kan inte bli det, hon kommer att bli det, säger Wolfgang Pichler.

Lyft sig i skyttet

En stor del i Hannas framgång senaste säsongen är ett betydligt bättre skytte. Säsongen 16/17 hade hon en träffprocent på 79 procent och förra säsongen 87 procent. En ökning med åtta procent.

– Inför förra säsongen la jag väldigt mycket jobb på mitt skytte, att höja min lägstanivå. Börjar jag bomma ska jag kunna vända det och inte fortsätta bomma, säger Hanna Öberg.

Drömmen om VM

På ett sätt ser Hanna ett hemma-VM i Östersund som större än OS, då hon troligen bara får uppleva ett VM på hemmaplan en gång i sin karriär och att lyckas där är en av de största drömmar hon har.

– Jag kan varenda kurva i Östersund och att ha publiken med sig och att få göra ett riktigt bra lopp, ja, det är något jag drömmer om, säger Hanna Öberg.

Kan du se dig på en medaljceremoni?

– Haha, det är det jag drömmer om! Sedan är det en lång väg dit men klart jag har sådana drömmar, säger Hanna Öberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer