SOK kallar till möte om OS i Sydkorea efter kärnvapentesten. Foto: Bildbyrån

Oro inför OS i Sydkorea – SOK kallar till möte

Uppdaterad
Publicerad

Oron inför OS i Sydkorea nästa år stiger efter Nordkoreas kärnvapentest. Vinter-OS avgörs bara sju mil från gränsen till Nordkorea. Nu har SOK kallat till möte för att minska oron hos svenska deltagarna. – Klart att det är lite otäckt, säger Tre Kronors förbundskapten, Rikard Grönborg till Sportbladet.

Det är oroligt på den koreanska halvön där Nordkorea senaste tiden gjort kärnvapentester, och avfyrat en långdistansrobot som gick över Japan. Sydkorea har svarat med att öka beredskapen mot sitt grannland. 9-25 februari avgörs vinter-OS i Pyeongchang, bara sju mil från gränsen till Nordkorea. Det har gjort att många är oroliga inför mästerskapet.

Nu agerar Svenska Olympiska Kommittén och har kallat till ett möte för deltagande förbund imorgon, onsdag, skriver Sportbladet.

– Det är lite otäckt men inget jag fokuserar på. Vi följer instruktionerna från SOK och vår säkerhetspolis och litar på den informationen, säger Tre Kronors förbundskapten till Sportbladet.

”I praktiken är inget förändrat vad gäller säkerhetsläget”

SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo har tidigare varit med om hot mot Olympiska Spel och försöker hålla huvudet kallt.

– Det är vanligt att det sker ett antal incidenter. Det finns större och mindre incidenter, den här är större, men det är ett normalt mönster. I praktiken är inget förändrat vad gäller säkerhetsläget i Sydkorea, säger Reinebo till Sportbladet.

SOK:s sportchefer ska ha möte

Imorgon kommer SOK:s sportchefer ha ett möte för att diskutera om några föreskrifter inför OS ska ändras.
– Sportcheferna för resonemang var och varannan dag med respektive ledare. Självklart ska vi fråga vad de vet, suga in vilka kontakter de har haft och höra vilka frågor de har fått. Sedan får vi se hur vi ska agera, säger Reinebo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer