Foto: Bildbyrån

Läkaren berättar om OS-byn: ”Som en fånge”

Uppdaterad
Publicerad

De olympiska spelen arrangerades i en ”bubbla” för att hålla coronasmittan bortom mästerskapet.

Nu berättar det svenska längdlandslaget om upplevelsen i OS-byn.

– Där nere var det som en inhängnad rastgård, säger längdlandslagets läkare Jan Wall till SVT Sport.

Inför OS rapporterade SVT om speciella förhållanden för deltagarna i samband med mästerskapen. Bland annat fick puckelpistlandslaget vara först ut att prova ”supermasken” som var tänkt att skydda mot covidsmitta.

Väl på plats var situationen annorlunda för svenskarna. Längdlandslagets läkare Jan Wall berättar om upplevelsen:

– Det var inga naturliga mötespunkter. Miljön runtomkring och allting. Vi bussades ifrån OS-byn till tävlingsplatser. Normalt sett småjoggar de under morgnarna och efter pass, men här kunde man inte få röra sig fritt, där nere var det som en inhängnad rastgård. Ibland kände man sig litegrann som en fånge. Det var höga stängsel överallt och vakter omkring. Det var ett konstigt liv vi levde, säger han till SVT Sport.

”Tär på psyket”

Wall tror att svenskarna inte var ensamma med att känna så.

– Det var ett konstigt OS. Normalt sätt får man knyta kontakter och prata med andra idrottare. Men nu med bubblor som vi hade för att undvika infektioner, som vi alltid försöker, så blev det väldigt speciellt. Det har varit det under hela OS. Det är fantastiskt att vi i stort sett alla klarat oss från att drabbas av coviden. Men det tär ju på psyket också när man får leva så speciellt.

MER SKIDOR: Dahlqvist berättar om hemliga bilderna från Norges vallabod

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.