Leo Johansson. Foto: Bildbyrån

Leo Johansson ute ur OS-karantänen: ”Så glad”

Uppdaterad
Publicerad

Leo Johansson har lämnat två negativa PCR-test. Därmed får skidåkaren lämna karantänen för att återvända till OS-byn i Zhangjiakou.

– Det var en jäkligt skön känsla efter andra negativa testet. Nu får jag börja träna på spåren. Det är kul, säger Leo Johansson till TT och berättar om dagar då känslorna varit som en berg och dalbana.

Två veckor innan avresan till Oslo testade Leo Johansson positivt för covid. Men han kände sig inte sjuk och tränade för fullt samtidigt som de övriga i landslaget var på förlägret i Livigno i norra Italien.

Tårarna kom

Efter att lämnat sex godkända PCR-tester fick Johansson i torsdags klartecken att följa med landslaget till Peking.

– Jag hade fått en förvarning att jag skulle kunna testa positivt i Kina. Men eftersom jag lämnat sex negativa tester och att man hade sänkt gränserna i Kina så kände jag mig rätt lugn. Därför kom det som en rejäl smäll när jag testade positivt vid ankomsten, säger Leo Johansson till TT.

Han berättar om chocken som nästan sänkte honom:

– När jag testade positivt, då insåg jag att man skulle tvingas gå igenom allt igen. Jag var helt tom. Sedan kom tårarna. Det var riktigt tufft. Jag slogs ned första kvällen, rätt mycket. Men första natten försökte jag blicka framåt och hoppas kunna repa mig.

Nervös väntan

Leo Johansson flyttades till ett isoleringshotell, 20 minuter från OS-byn. Han sov i ett rum och hade löpband och testcykel i ett annat.

– Under dessa dagar har jag haft bra stöd av landslagsledningen. Jag har aldrig känt mig övergiven, berättar Leo Johansson, som mest tränat bålstabilitet och sprungit på löpbandet under tiden i karantän.

På söndagen tog han första PCR-testet och fick ett negativt resultat:

– Efter första testsvaret fick jag upp hoppet, men tänkte snabbt att om det skulle vara positivt svar i dag skulle min tid här på rummet förlängas två till tre dagar. Det gjorde mig nervös eftersom allt varit så svajig fram och tillbaka. Jag var inte säker.

Men på måndagskvällen, lokal tid, kom det glada negativa beskedet.

Tävlingsklar

Leo Johansson flyttade snabbt tillbaka till OS-byn, men under kommande vecka får han bara vistas med landslagskompisarna Calle Halfvarsson och Marcus Grate och tillsammans med dem räknas som ”nära kontakt”.

– Men jag är tillbaka i OS-byn och får träna på spåren, även om jag kommande vecka måste hålla mig lite undan.

Det är samma regler som för Calle Halfvarsson och Marcus Grate.

Leo Johansson säger att han känner sig i fysisk fin form och är beredd att åka söndagens skiathlon om han blir uttagen.

– Jag tror jag är fri att få tävla i alla fall, säger Leo Johansson samtidigt som han lämnar karantänen för transport till OS-byn.

KLIPP: Leo Johansson: ”Det största du kan göra för Sverige” (21 januari)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Leo Johansson: ”Det största du kan göra för Sverige” Foto: Bildbyrån

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.