Foto: Bildbyrån

SOK om Johansson: ”Ledsen över beskedet”

Uppdaterad
Publicerad

Leo Johansson har vid ankomst till Kina testat positivt för covid-19.

Det påverkar också Calle Halfvarsson och Marcus Grate – vilka klassas som ”nära kontakter” och behöver följa ett särskilt protokoll.

– Det bygger helt enkelt på att man får fortsätta träna och tävla men man ska vara extra försiktig när man äter, det ska de göra i avskildhet. Det gäller också när de transporterar sig till och från arenan, säger SOK:s mediechef Lars Markusson till SVT Sport.

Tidigt under lördagsmorgonen meddelade SOK att Leo Johansson testat positivt för covid-19. Han har därmed försatts i karantän.

– Han är ju ledsen över beskedet. Eftersom han hade testat negativt så många gånger innan han åkte var det inget han hade trott, säger Lars Markusson, mediechef på SOK, till SVT Sport.

OS i Peking 2022

Marcus Grate och Calle Halfvarsson klassas, enligt OS-reglementet, som ”nära kontakter”. De får därmed följa ett särskilt protokoll.

– Det är rätt omfattande. Det bygger helt enkelt på att man får fortsätta träna och tävla men man ska vara extra försiktig när man äter, det ska de göra i avskildhet. Det gäller också när de transporterar sig till och från arenan. Det är ganska omfattande restriktioner redan från början, det viktiga för dem är att de får tävla och träna.

– Man testas ju varje dag. Det är möjligt att testfrekvensen går upp när man har blivit ”close contact”, i alla fall i början.

”Ett speciellt spel”

De har hittills testat negativt?

– Det har de. Alla längdåkare har testat negativt och fått det konfirmerat.

Är ni oroade över att andra idrottare är smittade?

– Man vet att det här ska bli ett speciellt spel från början. Det är nog de flesta inställda på, men det är naturligt att det finns tankar på att man inte får tävla. Det är ju inte ett OS varje år, men att det är en oro vet jag inte om man ska kalla det.

”Fortsätter helt enkelt följa Playbook”

När kan Johansson lämna karantänen?

– Det snabbaste han kan lämna är om 48 timmar. Då ska han testa negativt i morgon och sedan med 24 timmars mellanrum.

Vidtar ni andra åtgärder nu än det som var planerat?

– Nej, inte som vi har tänkt. Vi följer Playbook (spelens regelbok), som är väldigt omfattande. Playbook är till for att alla idrottare ska känna sig trygga och att man ska identifiera eventuell smitta. Vi fortsätter helt enkelt att följa Playbook.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet