Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT Nyhetsbyrån

OS-drottningen Röiseland är tillbaka: ”En dröm”

Uppdaterad
Publicerad

OS-drottningen Marte Olsbu Röiseland, tre guld i Peking, gör säsongsdebut i Pokljuka efter att ha fått hösten förstörd av bältros.

– Det känns fantastiskt bra och jag har väntat så länge på den dagen. Att äntligen få komma till start är som en seger för mig. Det är en dröm att vara tillbaka, säger Röiseland till SVT Sport. 

Det var i september som sjukdomen slog till och knockade världscupvinnaren, 32-åriga Röiseland helt. Det gick inte att träna och veckorna och månaderna bara rullade på.

– Det var tufft, kanske det svåraste jag varit med om i min skidskyttekarriär. Jag blev helt utslagen av virusinfektionen ioch har fått kämpa hårt för att få kroppen att fungera igen, säger Röiseland från skjutvallen i Pokljuka.

Att aldrig bli frisk och känna trötthet av minsta ansträngning gav en svår vardag.

– Att få leva med den ovissheten om när jag kan komma tillbaka har varit tufft att gå igenom. Det gör att jag är extra glad över att få göra mitt första lopp den här säsongen.

Det finns inga resultatmål. Det viktiga är hur hon mår efter en maxansträngning. Ett enda testlopp har hon kört inför säsongsdebuten.

Viktigt hur kroppen fungerar efter loppet

– Jag har inga mål utan vill bara att kroppen fungerar. Jag kommer säkert att vara lite rostig efter att inte ha kört några tävlingar och jag kommer inte att göra mitt bästa lopp i karriären men hoppas få en del positiva svar både under och efter loppet, vilket kanske är viktigast, att kroppen klarar av att återhämta sig, säger Röiseland vars stora problem är att kroppen inte känts igen, den har inte svarat som hon varit van vid.                    

– Det blir svårt att matcha de svenska tjejerna men förhoppningsvis kan jag bjuda på motstånd i VM. Jag har en dröm om att ännu en gång få vara med och kämpa i toppen igen, säger Röiseland som tog en lång fundering i våras om hon överhudtaget skulle fortsätta en säsong till.

Däremot saknas det andra norska esset, Tiril Eckhoff, fortfarande för hälsoproblem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.