Pernilla Wiberg ser Sara Hector som guldfavorit på OS. Foto: Bildbyrån/SVT.

Pernilla Wiberg: ”Det var lite som Nils van der Poel”

Uppdaterad
Publicerad

För 30 år sen vann hon OS-guld i storslalom i Albertville 1992.

I dag fick hon se Sara Hector genomföra samma bedrift i Peking 2022.

– Det är bara komplett eufori; det här kommer hon att kunna leva på under hela sitt liv, säger Pernilla Wiberg till SVT Sport.

SVT:s slalomexpert drar genast paralleller till gårdagens svenska OS-guldmedaljör.

– Hon gjorde det lite spännande, så det vart lite som Nils van der Poel i går att: ”Shit nu tappar hon tid”. Samtidigt så kände jag innerst inne att hon skulle klara det, för hon är så stark, vältränad och har visat den här mentala styrkan i år som gjorde att hon kunde ta ett OS-guld.

OS i Peking 2022

”Det har varit lite struligt mentalt”

Pernilla Wiberg hade inte förväntat sig att Sara Hector skulle ta ett OS-guld inför säsongen.

– Inte efter Söldentävlingen, där hon åkte som förra året ungefär och var tolva. Sen vart det bättre och bättre från att hon var på pallen i Courchevel. Hon har alltid visat att hon kan vara bra på ett åk, men efter det visade hon att hon kan vara bra i två åk och då kände jag att hon är där hon ska vara. Det har varit lite struligt mentalt, men bevisligen har hon fått koll på det nu.

Hur skulle du jämföra ditt OS-guld i Albertville med Sara Hectors i Peking?

– Det är lite olika: Hon slog ju igenom för sju år sen med sin första världscupseger, och sen dröjde hennes framgångar. Jag gick från klarhet till klarhet med VM-guld och OS-guld. Hon har tagit lite längre tid på sig.

”Det är bara komplett eufori”

Du är en av de få som har varit i samma pjäxor som Sara Hector är nu. Vad tror du hon känner just nu?

– Det är bara komplett eufori; det här kommer hon att kunna leva på under hela sitt liv. Världscupsegrar och VM-guld är bra, men OS-guld är något helt annat; det ser man ju bara på André Myhrer och Frida Hansdotter, hur de har kunnat leva på det. Så det här är jättebra för hennes liv efter karriären.

Vad vill du säga till Sara Hector just nu?

– Så skönt att du aldrig gav upp! Och nu får du resultat för det.

SVT Sports expert Tobias Hellman undrade först om Sara Hector hade fått alla bitar på plats kring underlaget i backen inför första åket.

– Sen kastade hon sig ut och jag ser hur hon klarar av branten hur bra som helst, precis som hon har gjort tidigare i vinter, och då visste jag att det hänger bara på Saras huvud, säger han.

”Nu blev hon legendarisk”

När Hector gick i mål som etta kände Tobias Hellman en stor lättnad.

– Nu slipper hon bära med sig att på allvar ha slagit igenom under säsongen, leda i OS och sen misslyckas. Nu blev hon i stället legendarisk. Jag känner en enorm glädje för hennes skull, just att hon tagit sig hit efter en svår skada.

Tobias Hellman tror inte på någon succé i slalom i OS för Sara Hector.

– Medaljer är uteslutna. Däremot kan hon nog stå för ett fint resultat även i slalom. Hon åker som en virvelvind, säger han.

Hur kommer du fira det här?

– Det är lite tidigt än så länge, men man blir ju sugen på fest. Det kan nog bli något glas champagne i kväll, säger Tobias Hellman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet