Foto: TT

Cas friar ryska idrottare

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagsmorgonen kom Idrottens skiljedomstol, Cas, med sitt utslag angående 39 ryska idrottare som stängts av från OS-deltagande.

28 av de ryska idrottarna frias från brott mot antidopningsreglerna under OS i Sotji 2014.

Internationella olympiska kommittén (IOK) har haft extra hårda krav på ryska idrottare som vill vara med i Pyeongchang, där OS invigs om en dryg vecka. Minsta misstanke om dopning har lett till ett nej från IOK. Och de som fått klartecken får tävla under neutral flagg.

IOK stängde i fjol av 43 ryska idrottare från olympiskt deltagande på livstid, för dopningsbrott i samband med OS i Sotji 2014. Deras urinprov ska ha blivit utbytta mot rena prover, enligt den utredning som Richard McLaren tidigare har gjort på uppdrag av antidopningsbyrån Wada.

OS i Pyeongchang 2018

Förutom avstängning från OS blev idrottarna av med sina medaljer och resultat från vinterspelen 2014. 42 av de 43 ryssarna överklagade till Cas och under de senaste tio dagarna har förhandlingarna för 39 av ryssarna i Lausanne pågått.

Legkov får tillbaka OS-medaljer

I dag kom Cas med sitt utslag.

28 av de ryska idrottarna frias av Cas, deras avstängningar hävs och de får tillbaka sina Sotji-medaljer och resultat från spelen 2014.

Bland de 28 idrottarna som frias finns skidstjärnan Alexander Legkov som tog ett guld och ett silver i OS 2014. Cas beslut innebär att Legkov får behålla medaljerna som IOK fråntagit honom.

Cas konstaterar att bevisningen var ”otillräcklig” kring huruvida de 28 brutit mot antidopningsreglerna.

11 av de ryska idrottarna anses skyldiga till dopning, men har delvis fått sina straff sänkta. De får inte tillbaka sina OS-resultat och stoppas fortfarande från OS i Pyeongchang. Men deras livstidsavstängningar från OS hävs.

IOK kan bjuda in de 28

Cas utslag tas emot med glädje i Ryssland. Presidenten i ryska olympiska kommitté, Alexander Zhukov säger enligt nyhetsbyrån Reuters att han är nöjd med med utslagen som ”återupprättar de ryska idrottarnas goda namn och deras medaljer”

Att de 28 idrottarna frias hos Cas innebär dock inte automatiskt att de får tävla i Pyeongchang. IOK har sista ordet kring huruvida de får tävla i Sydkorea. Men ryssarna kan alltjämt ansöka om plats i OS – som inleds den 9 februari.

IOK har redan bjudit in 169 ryska idrottare till Pyeonchang för att tävla under neutral flagg.

I ett uttalande meddelar IOK att det ”inte är säkert” att de 28 friade ryssarna bjuds in till Pyeongchang-OS.

”IOK beklagar mycket att Cas, i fallet gällande 28 idrottarna, inte tagit i åtanke den bevisade systematiska manipulationen av antidopningsarbetet. Det är viktigt att notera att Cas generalsekreterare insisterat på att Cas beslut inte betyder att de 28 idrottarna kan anses oskyldiga”, skriver IOK i sitt uttalande.

Rysslands idrottsminister säger enligt Reuters att de ryska idrottarna räknar med att IOK accepterar Cas utslag och tillåter dem att tävla i Pyeongchang.

De 39 ryska idrottarna

De 28 ryssar som frias

Bob: Ljudmila Udobkina, Dimtrij Trunenkov, Aleksej Negodailo och Olga Stulneva.

Skeleton: Aleksander Tretjakov, Sergej Tjudinov, Jelena Nikitina, Olga Potylitsyna, Maria Orlova.

Skidor: Alexander Legkov, Jevgenij Belov, Maxim Vylegzjanin, Alexej Petuchov, Jevgenia Sjapovalova, Nikita Kriukov, Alexander Bessmertnych och Natalia Matvejeva.

Skridsko: Olga Fatkulina, Alexander Rumjantsev, Ivan Skobrev och Artem Kuznetsov.

Ishockey: Jekaterina Lebedjeva,  Jekaterina Smolentseva, Jekaterina Pasjkevitj, Tatjana Burina, Anna Sjtjukina och Tatjana Ivanova.

Rodel: Albert Demtjenko.

De 11 ryssar som får sina straff sänkta

Bob: Alexander Zubkov, Alexander Kasjanov, Aleksej Pusjkarev, Alexej Vojvoda, Ilvir Chuzin.

Skidor: Julia Ivanova, Julia Tjekaleva, Anastasia Dotsenko,

Ishockey: Galina Skiba, Anna Sjibanova, Inna Djubanok,

Förhandlingarna angående de före detta skidskyttarna Olga Zajtseva, Olga Viluchina och Jana Romanova, inleds senare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Pyeongchang 2018

Mer i ämnet