”Jag vågar mycket mer. Jag gör mer rätt överlag, och speciellt när det blir träning, men även träningssituationer.” Foto: BildbyrånVisa alla (2)
Visa alla (2)

Hector: ”Jag har fått en ny syn på mig själv”

Publicerad

Det viktigaste telefonsamtal Sara Hector gör timmar innan start går till mentala tränaren Carl-Magnus Helin. – Jag har blivit säkrare, och bättre på att hantera mina känslor, säger Hector till SVT Sport.

När Sara Hector stod på start i alpina världscuppremiären i Sölden förra säsongen hade hon satt väldigt höga krav på sig själv – och lyckades.

– Prestationen jag gjorde i Sölden förra året kanske är min bästa någonsin. Jag är supernöjd med den.

Hon slutade delad 11:a, och hade snabbaste åktiden i andraåket.

När säsongen var över kunde hon räkna in karriärens första världscupseger – skrällsegern i Küthai – en andraplats på hemmaplan i Åre, och fjärdeplatsen i världscupavslutningen i Méribel.

Bara månader inför förra årets säsongsstart hade Hector inlett ett samarbete med mentala tränaren Carl-Magnus Helin.

– Det har varit ett jättebra samarbete. Vi pratar ofta, flera gånger i veckan säkert. Jag tar hjälp av honom i alla möjliga situationer.

Träningen går ut på övningar, samtal, positivt tänkande. Allt för att få Hector att hålla fokus på rätt saker.

– Jag vågar mycket mer. Jag gör mer rätt överlag, och speciellt när det blir träning, men även träningssituationer.

Helin är ett stöd på hemmaplan och den som hjälper henne att hitta lugnet.

– Överlag tror jag att jag har vuxit som människa. Jag har fått en ny syn på mig själv.

Fem frågor till fem åkare i landslaget

Visa

Sara Hector är nästa åkare ut i SVT Sports nedräkning inför alpina världscuppremiären.

Hur ser hösten ut för Sara Hector?

– Vi börjar i augusti och åker på skidläger. Jag har varit på snö ungefår 20 dagar i augusti, och 15 dagar i september-oktober. Vi åker så mycket skidor som vi bara kan, och har så roligt vi bara kan i backen. Jag försöker lära mig så mycket nya saker jag kan. Fokusera på att åka så mycket skidor jag bara kan, och däremellan få in lite fysträning för att fortsätta att utvecklas.

Vilken är målsättningen i år?

– Förra säsongen var väldigt bra. Jag har gjort allt vad jag har kunnat under hela sommaren och hösten för att utvecklas. Vi får se hur långt det räcker i år. Jag har exakta målsättningar, men de har jag lite för mig själv. Förra säsongen var jättebra och jag hoppas kunna bli bättre.

Hur har du lagt upp träningen i år?

– Ganska mycket mängd. Mycket skidåkning i början. Jag har jobbat med små detaljer och testat material. Under sommaren har jag lagt fokus på att ha en välbalanserad  fungerande kropp som klarar mycket påfrestningar. Det är starka krafter inom alpint. Det gäller att arbeta skadeförebyggande så man klarar av det. Jag har jobbat mycket med att stärka balansen, framsida och baksida. Jag har jobbat med koordinationen, att hitta muskler som inte alltid varit jättebra på att stabilisera struktur. Jag har varit väldigt noggrann med övningar.

Vad har du för förväntningar på din storslalom?

– Jag förväntar mig att bli ännu bättre, ha roligt i backen och våga köra allt vad jag kan i varje tävling. Att våga ligga på gränsen. 

Vad blir utmaningen i Sölden?

– Sölden är kanske den tuffaste backen vi har på damsidan. Här gäller det verkligen att våga. Att våga släppa, ligga på hela vägen, från start, och sedan när branten kommer våga stå på och åka fort. Det blir utmaningen här. Sedan är det första tävlingen, det kan vara mycket tankar som snurrar. Utmaningen blir också att hålla fokus på mig och inte på alla andra. Det blir spännande.

Svenska laget i VC-storslalomen i Sölden

Damer, storslalom lördag 24 oktober, Sölden

Nathalie Eklund, Leksands SLK
Magdalena Fjällström, Tärna IK Fjällvinden
Frida Hansdotter, Norbergs SK
Sara Hector, Kungsbergets Alpina
Kajsa Kling, Åre SLK
Maria Pietilä Holmner, UHSK Umeå SK
Ylva Stålnacke, Kiruna BK
Emelie Wikström, IFK Sävsjö

SVT sänder från Sölden

Herrar, storslalom söndag 25 oktober, Sölden

Anthon Cassman, Östersund Frösö SLK
André Myhrer. Bergsjö-Hassela Alpina
Mattias Rönngren, Åre SLK

SVT sänder från Sölden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer