Foto: TT Nyhetsbyrån

Talar ut om uppbrottet: ”Kanske vill ledningen inte att jag ska lyckas”

Uppdaterad
Publicerad

Sarah Lewis lade locket på i ett halvår efter att hon plötsligt röstades bort från sin roll som generalsekreterare i Fis. Nu vill hon istället bli ordförande i samma förbund – och då berättar hon om vad som hände.

– Kanske är jag inte en person som den nuvarande ledningen vill att ska lyckas i ordförandevalet, säger hon till SVT Sport.

Sarah Lewis hade varit generalsekreterare i det internationella skidförbundet (Fis) sedan år 2000 då styrelsen i oktober röstade bort henne med omedelbar verkan.

I ett pressmeddelande angav man då en ”total brist på förtroende” som orsak, men den formuleringen tog man senare bort. Uppgifter till SVT Sport säger att anledningen var att man från styrelsens sida tyckte att hon hade fokuserat på att bedriva ordförandekampanj istället för sina uppgifter som generalsekreterare.

”Diskuterades inte med mig”

De anklagelserna slår den 56-åriga brittiskan nu tillbaka mot.

– Precis hela tiden utövade jag min roll som generalsekreterare. Jag höll verkligen inte på med lobbyarbete eller diskuterade en kampanj. Det fick vänta tills senare, säger hon och fortsätter:

– Det diskuterades inte med mig om att jag borde kliva ner från rollen som generalsekreterare. Och ärligt talat så övervägde jag det aldrig. Om det var ett problem så antog jag att någon skulle ta upp det med mig.

Lewis menar att hon inte har fått någon konkret förklaring till varför hon fick lämna.

– Det som sades var att styrelsen hade tappat förtroende för mig, men inga specifika orsaker. Det har bara gått att spekulera i att det var relaterat till att valet väntade. Kanske är jag inte en person som den nuvarande ledningen vill att ska lyckas i ordförandevalet.

– Jag sade också till Fis styrelse att jag är medveten om att min ledarstil, där jag verkligen lever med Fis och sporten, inte är allas stil.

”Bara bra saker att säga”

Brittiskan hyser inget agg gentemot Fis och personerna där.

– Jag har bara bra saker att säga. Det har varit mitt hem och min familj de senaste 27 åren. Det är en viktig del av mitt liv. Nu har de tagit beslutet och jag har verkligen inga problem med någon. Jag förstår att sådant här kan hända. Jag har accepterat det och gått vidare.

Lewis är en av fyra som har offentliggjort sin kandidatur till ordförandevalet. De övriga är: Mats Årjes, vice ordförande i Fis och ordförande för Sveriges olympiska kommitté, miljardären Johan Eliasch som är vd för ett stort skidmärke och det schweiziska skidförbundets ordförande Urs Lehmann.

Från Fis sida har man valt att inte uttala sig mer i ärendet.

KLIPP: Därför avsattes Fis generalsekreterare (13 oktober)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.