Karin Mattsson och Johan Eliasch. Foto: Bildbyrån.

Skidbasen anklagas för auktoritärt ledarskap

Uppdaterad
Publicerad

Det stormar kring svenske Fis-basen och miljardären Johan Eliasch.

Processen kring ordförandevalet är anmäld till Idrottens skiljedomstol Cas. Nu anklagas han också för ett auktoritärt ledarskap, av bland annat Sverige.

– Det är väldigt toppstyrt och det finns inte tillräckligt med inflytande, säger Karin Mattsson, ordförande i Svenska skidförbundet.

I slutet av maj blev Johan Eliasch omvald som ordförande i Internationella skid- och snowboardförbundet (Fis) i ytterligare fyra år, efter en stormig omröstning.

Först fick röstningsproceduren avbrytas efter protester mot att det inte gick att rösta nej när Johan Eliasch var ensam kandidat. När sedan röstningen återupptogs lämnade representanter från flera medlemsnationer lokalen.

Eliasch fick 70 ja-röster och 47 röster lades ner.

Röstprocessen har sedan överklagats till Idrottens skiljedomstol (Cas) av tunga skidnationerna Tyskland, Österrike, Schweiz och Kroatien.

Auktoritärt och toppstyrt

Detta är bara en del av en större storm som blossat upp kring Johan Eliasch och hans ledarskap, som beskylls för att vara auktoritärt och toppstyrt.

Kritiken kommer bland annat från Sverige:

– Om man ska leda en medlemsorganisation med så många länder krävs det att man jobbar med förändring, kommunikation och att medlemmarna förstår vad som sker. Att man har dem med sig. Här känner vi inte igen oss i ett sådant arbetssätt, säger Karin Mattsson, ordförande i Svenska skidförbundet.

Hon liknar det vid att Fis senaste året drivits som ett företag. Johan Eliasch har en bakgrund från näringslivet (han är vd för skidföretaget Head).

– Det är väldigt toppstyrt och det finns inte tillräckligt med inflytande. Här gäller det att göra det på ett sätt som gör att man har medlemmarna med sig. Sedan kan man inte hålla med eller alltid tycka lika. Men man behöver känna ett inflytande i processen, säger Karin Mattsson och fortsätter:

– Vi kommer att aktivera oss mer i den här frågan. Vi har också fått veta att Johan Eliasch kommer att inleda en dialog med oss medlemsförbund efter sommaren. Det är vi positiva till.

KLIPP: Här svarar Johan Eliasch på svidande kritiken: ”Håller inte alls med”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här svarar Johan Eliasch på svidande kritiken: ”Håller inte alls med” Foto: SVT/Bildbyrån

Johan Eliasch

Ålder: 60 år

Bakgrund: Uppvuxen i Stockholm, bosatt många år i London och har brittiskt medborgarskap.

Affärerna: Framgångsrik affärsman. Bland annat vd för sportföretaget Head, vilket bidragit till att han är mångmiljardär.

Klimatet: Har ett stort engagemang för klimatet och har bland annat grundat organisationen Cool Earth som jobbar för att bevara regnskogen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.