Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pernilla Bonde är orolig för klimatförändringarna. Foto: Maxim Thore / BILDBYRÅN

Skidchefen: ”Kraftsamlar vi inte kommer vi inte ha snö”

Publicerad

Klimatförändringarna utgör ett hot mot skidsporten med inställda tävlingar och dåliga förhållanden för de tävlande.

Pernilla Bonde, generalsekreterare för Svenska Skidförbundet, är orolig för sportens framtid – men poängterar att hotet är större än så.

– Det är en global- och överlevnadsfråga, säger hon till SVT Sport.

Rekordvärme med snöbrist skapar stora problem för skidsporten i Alperna och klimatförändringarna hotar flera vintersporters framtid.

– Jag är bekymrad inte bara för skid- och snowboardsporterna utan också för den globala uppvärmningen i hela världen, säger Pernilla Bonde generalsekreterare för Svenska Skidförbundet.

– Det är en utmaning för oss. Frågan är mycket större än så, den är global. Gör vi inget nu och kraftsamlar vi inte så kommer vi inte att ha snö framöver. För oss är det en allvarlig fråga.

Hur mycket diskuteras detta på internationell nivå?

– Sverige är väldigt aktiva just nu i FIS och vi driver bland annat hållbarhetsfrågor som kalenderfrågan. Vi tittar på om man skulle kunna förflytta säsongen framåt.

– Vi slösar ju mycket energi när vi reser, en av våra största bovar. Kan vi då flytta säsongen så kan vi träna mer hemma.

Är du orolig för att det blir en nordisk sport?

– Jag är inte orolig men jag är bekymrad. Frågan är mycket större än bara skidor. Det är en global- och en överlevnadsfråga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.