Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sebastian Samuelsson tog VM-guld i herrarnas masstart. Foto: Thomas Bachun/Gepa Pictures/Bildbyrån

Superloppet: Sebastian Samuelsson vann masstarten före Martin Ponsiluoma

Uppdaterad
Publicerad

Sebastian Samuelsson vann masstarten över 15 km före Martin Ponsiluoma när VM avslutades i Oberhof efter att Johannes Thingnes Bö knäckts på spurtvarvet när ännu ett stycke svensk skidskyttehistoria skrevs i Oberhof.

– Det är det bästa loppet i min karriär, utan tvekan, säger en stolt Sebastian Samuelsson.

– Jag klarade av att skjuta fyra nollor och hade krut kvar. Det var taktiskt perfekt upplagt. Att bli världsmästare när Johannes Thingnes Bö dominerat och man tänkt att vi andra fått kämpa om silvret betyder väldigt mycket, säger Samuelsson som upplevt en resa under mästerskapet.

Han började i källaren med att åka tre straffrundor i mixedstafetten men står nu bokstavligen på toppen som individuell världsmästare.

– Det är helt fantastiskt och jag är inte ledsen över att missa guldet. Jag tog tillvara på chansen och hade en otroligt bra dag. Sebastian var otroligt stark i dag och sköt fyra nollor, jag kunde glida med, säger Martin Ponsiluoma till SVT Sport.

Det var extas under spurtvarvet när svenskduon drygade ut mot giganten Johannes Thingnes Bö.

– Det är så otroligt fantastiskt. Johannes Thingnes Bö är chanslös, säger experten Björn Ferry.

Svenska medaljrekordet uppe på tio

Det svenska medaljrekordet ökades på till tio – före VM var rekordet sex medaljer.

– Jag vet inte vad som händer i Oberhof, dubbelt svenskt i masstarten. De var så bestämda på sista varvet och visade ingen respekt för Thingnes Bö och tittade bakåt. Kan man slå Johannes Thingnes Bö? Ja, vi kunde slå honom med två aktiva när Sverige tog en dubbelseger, vrålar landslagstränaren Johannes Lukas.

Samuelsson efter guldet: ”Bästa loppet i min karriär”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Thingnes Bö tappade halvminuten på spurtvarvet

På spurtvarvet tappade en helt slutkörd Thingnes Bö över halvminuten på Samuelsson.

Vid det tredje skyttet var Samuelsson först in till vallen med Thingnes Bö bakom sig. Thingnes Bö sköt fullt och brände av serien på 19,3 sekunder medan Samuelsson tog 29,7 sekunder på sig.

Ut från vallen ledde Thingnes Bö med tio sekunder före Samuelsson. Martin Ponsiluoma sköt snabbt (20,1) men hade en bom och gick ut som fyra 23,7 sekunder efter Thingnes Bö.

In till det sista skyttet jagade Samuelsson och Ponsiluoma efter ledande Thingnes Bö. Norrmannen drog på sig en bom medan svenskarna sköt fullt. Ponsiluoma gick ut 1,2 sekunder före Samuelsson medan Thingnes Bö kom ut 6,8 sekunder efter från straffrundan. Då trodde de flesta att Thingnes Bö hade guldet som i en liten ask.  

Resultat herrarnas masstart över 15 kilometer, skidskytte-VM i Oberhof:

1. Sebastian Samuelsson, Sverige, 36:42,8. Fullt skytte.

2. Martin Ponsiluoma, Sverige, +9,6. Två bom.

3. Johannes Thingnes Bö, Norge, +38,8. Tre bom.

4. Sturla Holm Lägereid, Norge, +55,8. Två bom.

5. Andrejs Rastorgujevs, Lettland, +1:07,3

Övriga svenskar:

16. Jesper Nelin, +2:00,7. Tre bom.

30. Peppe Femling, +5:48,3. Sju bom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.