Mikaela Shiffrin jagar Ingemar Stenmarks rekord i antal världscupsegrar Foto: Bildbyrån

Snart kan Mikaela Shiffrin vara större än Ingemar Stenmark

Uppdaterad
Publicerad

Mikaela Shiffrin har länge jagat alpina världscuprekordet.

En som tror att hon kommer nå Stenmarks notering på 86 segrar är svenska slalomstjärnan Anna Swenn Larsson.

– Hon kommer att vara bäst genom tiderna inom en snar framtid, säger Swenn Larsson.

Mikaela Shiffrin tog sin första världscupseger i Åre den 20 december 2012. Tio år och nio dagar senare tog hon sin 80:e i österrikiska Semmering.

ARKIV: Här tar Shiffrin sin 80:e vinst i världscupen (29 dec 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mikaela Shiffrin tog sin 80:e världscupseger då hon vann slalomen i Semmering. Foto: Edgar Eisner/Gepa Pictures/Bildbyrån

Det innebär att endast Lindsey Vonn och Ingemar Stenmark har fler segrar i den alpina världscuphistorien än 27-åriga Shiffrin. För att tangera Vonn krävs två segrar till – upp till Stenmark är det sex.

– Hon är väldigt stabil, gör sällan misstag och åker tekniskt nästintill perfekt. Just nu har hon självförtroende också, säger den svenska slalomstjärnan Anna Swenn Larsson till TT.

Den här veckan kör damerna slalom i Zagreb på onsdag och torsdag samt storslalom i Kranjska Gora på lördag och söndag.

– Både i storslalom och slalom har hon (Shiffrin) blivit besegrad i år. Det är inte som att hon vinner med stor marginal, så som det var för fyra–fem år sedan då hon vann med två–tre sekunder då och då. Så hon måste åka bra för att vara kvar i toppen, säger Swenn Larsson.

”Bäst genom tiderna”

Hon närmar sig både Vonn och Stenmark, är hon bäst någonsin?

– Jag tror att hon kommer att slå rekordet. Om det händer i år eller nästa år, men jag skulle säga att hon kommer att vara bäst genom tiderna inom en snar framtid. Det tror jag faktiskt, säger Swenn Larsson.

Hur är det att tävla mot en sådan åkare?

– Det är häftigt och inspirerande. Hon är en duktig idrottskvinna – men det är kul när man får slå till och slå henne då och då. Man hoppas ju att man får göra det några fler gånger.

Amerikanskan närmar sig alltså både Vonn och Stenmark med stormsteg. Något hon själv är medveten om.

– Det skulle vara en enorm prestation i min karriär, kanske den allra mest betydelsefulla. Det skulle betyda att jag konstant har legat på topp – trots skador och några traumatiska upplevelser, sade Shiffrin på en presskonferens inför säsongen.

De har flest alpina världscupsegrar

86: Ingemar Stenmark, Sverige (sista segern 1989).

82: Lindsey Vonn, USA (2018).

80: Mikaela Shiffrin, USA (aktiv).

67: Marcel Hirscher, Österrike (2019).

62: Annemarie Moser-Pröll, Österrike (1980).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.