SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo. Foto: Bildbyrån

SOK: ”Otroligt bra med ryska konsekvenser”

Uppdaterad
Publicerad

Sex ryssar stängdes av från OS på livstid.

Igår följde internationella skidförbundet IOK:s spår och stoppar dem från att tävla i världscupen.

– Det är otroligt bra att det blir konsekvenser, säger Sveriges olympiska kommittés verksamhetschef Peter Reinebo till SVT Sport.

FIS stoppar nu Alexander Legkov, Jevgenij Belov, Julia Ivanova, Jevgenia Sjapovalova, Maxim Vylegzhanin och Alexej Petukhov från att tävla i världscupen.

Därmed missar de helgens tävlingar i Lillehammer. Från svenskt håll på SOK är man glada att IOK:s rekommendationer följs.

– Det är otroligt bra att det blir konsekvenser. Det är ett speciellt bevisläge eftersom manipulation är inblandad. Vår grundinställning är att all form av fusk och dopning är oacceptabelt och ska få starka påföljder.

Vad säger du om bevisläget? Från ryskt håll hävdar man att åkarna inte fastnat i något dopningstest.

– Min bedömning är att det är ett starkt bevisläge och att IOK har väl på fötterna. Vad jag vet har man varit väldigt omsorgsfulla i sin research. Sedan tror jag att de flesta fallen hamnar hos CAS (idrottens skiljedomstol).

McLaren-rapporten hävdar att Ryssland har haft en statsstödd dopning där tusentals aktiva har varit inblandade. Vad säger du om resonemanget kring att stänga av hela nationen Ryssland från OS som en följd?

– Det är en svårare fråga. Då hamnar man i läget att oskyldiga inte kan delta. Jag tror att kommissionens slutsatser kommer att väga väldigt tungt (presenteras 5 dec, reds anm). Generellt kan man väl säga att skyldiga ska dömas och oskyldiga ska inte dömas. Men det är en delikat fråga.

Någon oro kring den senaste tidens missiluppskjuningar av Nordkorea känner inte Peter Reinebo. Han tror inte att det kommer att påverka spelen.

– Vi följer utvecklingen med ett obehag. Men jag känner mig trygg med den informationen vi får. Det är en löpande styrkedemonstration som pågått i årtionden mde provskjutningar. Det finns inget som tyder på att detta kommer att faktiskt påverka själva spelen.

Senare under fredagen stängdes ytterligare tre ryskor stängs av från OS, skidåkarna Julia Tjekaleva, Anastasia Dotsenko och skidskytten Olga Zajtseva.

LÄS MER: Ryska längdskidåkarna stängs av från världscupen

LÄS MER: Sydkorea: ”Kan innebära dödsstöten för OS”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.