Foto: TT

”Drygt 30 klara OS-åkare har registrerat onormalt höga blodvärden”

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 30 skidåkare som kvalat in till OS i Sydkorea har registrerat onormalt höga blodvärden som tyder på de att fuskat i det förflutna men klarat sig undan straff, enligt uppgifter till SVT.

Sunday Times har tillsammans med den tyske journalisten Hajo Seppelt fått tillgång till databasen där över 10 000 blodvärden finns, uppgifter som även Uppdrag Granskning och det schweiziska magasinet Republik fått tillgång till.

Den brittiska tidningen har låtit flera oberoende experter tagit del av resultaten.

OS i Pyeongchang 2018

Experterna koncentrerade sig på testresultaten från toppskidåkare som vunnit medaljer vid antingen OS eller VM sedan 2001. Av 254 olympiska- och VM-medaljer togs nära en tredjedel av åkare med blodprov som klassats som ”sannolikt dopning” eller ”misstänkt dopning” av minst en expert.

Andelen misstänkta ryska fuskare sticker ut, över 60 stycken. Men även medaljer vunna av skidåkare från Sverige, Norge, Tyskland och Italien ses av en av experterna på området som ”misstänksamma”.

Dessutom finns drygt 30 åkare som kvalat in till OS i Sydkorea på listan över atleter som registrerat onormalt höga blodvärden men inte blivit straffade.

I en tidigare version av denna artikel refererades till Sunday Times-uppgifter om att antalet OS-klara skidåkare med onormalt höga blodvärden var 50 till antalet. Men enligt SVT:s uppgifter handlar det alltså om ett 30-tal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Pyeongchang 2018

Mer i ämnet