Martin Johnsrud Sundby satsar allt på en distans inför OS-säsongen. Foto: Bildbyrån

Guldtörstande Sundby satsar allt – på en distans

Uppdaterad
Publicerad

Han har länge dominerat längdskidåkningen och vunnit den totala världscupen tre gånger. Men trots det har Martin Johnsrud Sundby aldrig lyckats vinna ett individuellt VM- eller OS-guld. Nu väljer norrmannen att satsa allt på en distans.

Viljan att vinna det där guldet är stor och inför nästa säsong väljer Martin Johnsrud Sundy att ändra sin satsning för att öka sina guldchanser.

Går all in på en distans

32-åringen kommer att satsa allt på en distans – 15 kilometer fristil med intervallstart i Pyeongchang.

– Det ska bli spännande att se hur långt jag kan gå med specialträningen mot just den distansen, säger Sundby till NRK.

Satsar på specialträning

Norrmannen har efter säsongens slut testat olika typer av hårdträning med just 15-kilometern i åtanke, många av träningsmetoderna helt nya. Saker han inte kan testa under säsongen.

– Jag har försökt komma fram till vad jag måste förbättra, och jag tror att jag har kommit fram till en bra plan för hur jag ska lägga upp säsongen, säger Sundby.

”Är glad i den gula tröjan”

Han ger trots specialsatsning inte upp hoppet om en vinst i den totala världscupen. Sundby kommer att tävla ungefär som han har gjort tidigare, men tror kanske att satsningen mot en distans kan ge konsekvenser.

– Jag är glad i den gula tröjan. Jag har insett att det blir tuffare än någonsin nästa år. Men jag vill gärna säga ja tack till båda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer