Till slut fick Martin Johnsrud Sundby sitt första OS-guld. Foto: Bildbyrån.

Sundby tog sitt första OS-guld

Uppdaterad
Publicerad

Martin Johnsrud Sundby, 33, var tung på sin andrasträcka men kunde glädja sig åt en snabb avslutning på Simen Hegstad Krüger och Johannes Hösflot Kläbo och få sitt efterlängtade OS-guld i sitt tredje olympiska spel.

– Vi har ett fantastiskt starkt lag. Det sitter fyra, fem, sex stycken på hotellet som gärna skulle velat åka. Vi skickar en hälsning till dem också. Det är stort att få vara en del av den här kvartetten, säger Sundby till TV Norge.

Norge inledde blekt med Didrik Tönseth och Sundby överraskade med att tappa 18 sekunder på då ledande OAR (Ryssland) med Alexander Bolsjunov som borrade på hårt ensam i spåret.

OS i Pyeongchang 2018

När Krüger gick ut som fyra på den tredje sträckan hade han 32 sekunder fram till Ryssland. Den dubble medaljören från Pyeongchang växlade sedan som etta strax före Frankrike. Krüger är inte uttagen i någon av de övriga grenarna och åker hem till Norge under måndagen.

Första norska herrstafettguldet sedan 2002

Johannes Hösflot Kläbo åkte och tittade på Adrien Backscheider och lät också ryssen (OAR) Denis Spitsov komma i kapp. En bit före målet satte Kläbo in rycket och defilerade till guldet, vilket var Norges första herrguld i en OS-stafett sedan 2002.

– Jag fick det utgångsläge jag hade hoppats på. Vi hade helt otroligt bra skidor och kroppen kändes bra. Det var coolt att få köra in med flaggan över mållinjen, säger Kläbo till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Pyeongchang 2018

Mer i ämnet